De Lek, de Forten

FORT EVERDINGEN

Fort Everdingen werd tussen 1841 en 1849 gebouwd. Het voornaamste en tevens meest imposante bouwwerk is wel de gigantische ronde geschuttoren. Deze toren is in de loop van de tijd aangepast, maar is en blijft imposant. Ook werd er een enorme aarden wal aan de buitenzijde van de rondgang om de toren opgeworpen. Zo werd de toren extra beschermd. Zo ontstond er een zogenaamde contrescarp galerij.

Door de strategische ligging aan de Lek moest het samen met Fort Honswijk, aan de overkant van de Lek, zorgen voor een hermetische afsluiting van de Lek.

Fort Everdingen had daarnaast nog een belangrijke functie bij de inundatie. Of te wel; het onderwaterzetten van het omringende gebied om zo de vijand te stoppen. Het fort beschikt over een inundatie-systeem bestaande uit 3 sluizen. Via de inlaatssluis liep het water uit de Lek in de gracht rond het fort. Het gebied rond het fort kon via een inundatiesuis onder water gezet worden.

Meer informatie over Fort Everdingen vind je hier.

FORT HONSWIJK

Fort Honswijk gelegen aan de Lekdijk nabij Schalkwijk, is tegelijkertijd met Fort Everdingen gebouwd. De bouw en de functie van Fort Honswijk is daarom nagenoeg dezelfde. Evenals Fort Everdingen is ook Fort Honswijk vrij toegankelijk tussen zonsopgang en -ondergang.

Meer informatie over Fort Honswijk vind de hier.

WERK AAN DE GROENEWEG

Werk aan de Groeneweg is eveneens onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De functie ervan was echter geheel anders dan de forten van de Waterlinie. Het Werk was namelijk een infanteriestelling en diende als verdedigingswerk voor Fort Honswijk. Het Werk aan de Groeneweg, aangelegd tussen 1914 en 1918, bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen. Aan de loopgraven liggen een groot aantal groepsschuilplaatsen.

Het gehele terrein is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en -ondergang. Niet alleen een wandeling door de loopgraven is interessant, het gehele terrein is een uniek natuurgebied. Uniek is ook de aanwezigheid van oude hoogstam fruitbomen op, onder andere, de aarden wallen.

Meer informatie over Werk aan de Groeneweg vind je hier.

One Comment on “De Lek, de Forten

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: