De Lek, de uiterwaarden Landschap

DE BAARSEMWAARD EN DE GOIBELDINGERWAARD

De Baarsemwaard vind je langs de Lek tussen de spoordijk bij Culemborg en een verdedigingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Werk aan het Spoel. Het gebied tussen het Werk aan het Spoel en Fort Everdingen is de Goibeldingerwaard.

Beide gebieden zijn goed bereikbaar per Openbaar Vervoer. Bij het NS Station Culemborg zijn OV fietsen te huur.

Parkeermogelijkheden voor de auto zijn op de parkeerplaats in Culemborg langs de Lek ‘onder’ het Kunstwerk bij de spoorbrug. Hier zijn meerdere parkeerplaatsen. Enkele parkeermogelijkheden zijn er direct na het verlaten van de spoortunnel aan de Goibeldingerdijk.

Ruime parkeermogelijkheid is te vinden bij Caatje aan de Lek bij het Werk aan de Spoel. Ook goed bereikbaar per (OV)fiets vanuit Culemborg.

BAARSEMWAARD

GOIBELDINGERWAARD

DE EVERDINGERWAARD

De Everdingerwaard ligt enkele kilometers verder stroomafwaarts langs de Lek. Om precies te zijn tussen Fort Everdingen en het plaatsje Everdingen. Het is een prachtig en gevarieerd natuurgebied bestaande uit hooilanden, rietkragen, slikplaten en moerasbos. Het gebied is een waar vogelparadijs en kom je er bijzondere planten tegen.

Bij de Everdingerwaard is een kleine parkeerplaats direct naast de ingang van Fort Everdingen. Het is echter ook goed bereikbaar per (OV) fiets die bij Station Culemborg te huur is. In Fort Everdingen is een bierbrouwerij gevestigd. Je kunt er ook neerstrijken voor een kop koffie of thee met iets lekkers erbij. Je kunt er zelfs kamperen!

DE STEENWAARD

Uiterwaard De Steenwaard ligt aan de noordzijde van de Lek tussen Schalkwijk en Fort Honswijk. Na een grondige renovatie, waarbij ruim 600.000 ton grond werd verplaatst, werd het natuurgebied in 2001 opgeleverd. De renovatie behelsde een verlaging van de grond en het hergraven van een nevengeul. Al snel na de oplevering ontwikkelde de natuur zich tot een boeiend en gevarieerd gebied. De Steenwaard wordt doorsneden door de spoorlijn Utrecht – Den Bosch. Dit geeft wanneer er een trein overheen rijdt wat rumoer. Is de trein eenmaal voorbij hoor je vooral vogels. Het natuurgebied is gesloten van 1 oktober tot en met 1 april.

Bij het veer aan de zijde van Schalkwijk is een kleine parkeerplaats. Het gebied is ook prima bereikbaar per Openbaar Vervoer. Op het Station Culemborg zijn OV fietsen te huur. Daarna steek je de Lek over met de veerpont en sta je bij de ingang van de Steenwaard (links).

DE AMERONGSE BOVENPOLDER / UITERWAARDEN RIJN EN LEK

De Amerongse Bovenpolder ligt aan de Nederrijn en strekt zich uit vanaf de voormalige steenfabriek bij Elst tot aan de sluizen van Amerongen. De Bovenpolder wordt doorsneden door de Rijnsteeg. Dit is de weg van Amerongen naar het veer over de Nederrijn. De foto’s hieronder zijn allen gemaakt in het gebied ten westen van de Rijnsteeg. Een uniek gebied langs de Lekdijk met oeroude knotwilgen en een grote diversiteit aan vegetatie. In dit deel van de Amerongse Bovenpolder ligt tevens een Hank, een oude rivierloop. Een wandelpad voert je vanuit Amerongen door de mooiste delen van dit gebied. Tussen 1 april en 1 oktober is het gesloten voor publiek. Ondanks deze afsluiting kun je toch genieten van dit prachtige natuurgebied. Vanaf de Lekdijk kun je namelijk het hele gebied goed overzien.

Parkeren voor het westelijke deel kan alleen in het dorp Amerongen tegenover Kasteel Amerongen. Het Openbaar Vervoer kent een aantal bushaltes in het dorp Amerongen, dus ook met het OV kun je naar dit gebied.

Mijn tip: Loop vanaf de parkeerplaats richting de ingang van Kasteel Amerongen en sla voor het hek linksaf. Even verderop loopt een wandelpad rechts naar beneden. Wanneer je dit pad volgt loop je om het Kasteel heen naar het startpunt van het Laarzenpad (rode bewegwijzering) door de uiterwaarden van de Nederrijn / Lek.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: