Hoge Venen – België

25 – 28 FEBRUARI 2020

De Hoge Venen (Duits: Hohes Venn; Frans: Hautes Fagnes) zijn een onderdeel van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. De Hoge Venen liggen op een hoogvlakte, grotendeels in de Ardennen en voor een kleiner deel in de Eifel. Het natuurgebied ligt in Wallonië in oostelijk België, deels in de provincie Luik en deels in aangrenzend Duitsland. Het landschap bestaat uit hoogveengebieden, heideterreinen, schrale graslanden, weiden en veel bossen. Op 25 april 2011 heeft er een zeer grote brand gewoed, die 1000 hectare bos en heide heeft vernield. De sporen van de brand zijn nog steeds zichtbaar en maken het landschap fotogeniek. Vooral in de winter wanneer er sneeuw ligt zijn de afgebrande boomresten karakteristiek.

Herkansing…

Eenmaal eerder was ik in de Hoge Venen en wel om er een winterfoto workshop te volgen. Deze workshop was in de wintermaanden, dus grote kans op sneeuw. Helaas viel er wel van alles en vooral veel, maar geen sneeuw.

Voor een herkansing, alleen nu voor een korte vakantie, bezochten Joske en ik de Hoge Venen in februari 2020. Bij aankomst geen sneeuw, de volgende dag ook niet. Maar……de dag erop viel er sneeuw en niet zo’n klein beetje. Prachtig was het. Wij hebben een wandeltocht vanuit ons pension driemaal gelopen. Zo liepen wij driemaal door een totaal verschillend landschap.

De wandeling door het veengebied bij Baraque Michel zullen wij nog lang heugen. Wij hebben daar kennis mogen maken met een heuse sneeuwstorm waarbij wij de weg amper nog terug konden vinden. Maar, het was schitterend.

De herkansing was slechts van korte duur, maar absoluut niet minder de moeite waard. Fijn was het wel dat op de dag dat wij weer terugreden, de wegen sneeuwvrij waren…

%d bloggers liken dit: