Over mij…

Graag stel ik mij aan je voor

In de natuur en wel voor dag en dauw

Het zal je niet verbazen dat fotografie mijn passie is. Fotograferen doe ik al heel wat jaren en mijn allereerste camera was er een van Russisch makelij: de Zenit E. Een krachtpatser die met veel geweld en geluid analoge foto’s opleverde.

Mijn eerste digitale camera was de Canon EOS 350D een 8 megapixel spiegelreflex camera. Een camera die ik in 2008 kon kopen van het geld dat ik bespaarde van een jaar lang niet meer roken. Tot op de dag van vandaag rook ik nog steeds niet en ben ik Canon trouw gebleven. Gefotografeerd heb ik na de EOS 350D met de EOS 40D totdat de full-frame EOS 5D familie zich aandiende. De hele serie tot en met de Mark 4 heb ik in handen gehad en ben met de laatste nog steeds uiterst tevreden…

Naarmate de jaren verstreken en ik er ook niet jonger op werd, begon mij het gesjouw van de camera en al het glaswerk van 16 tot en met 500 mm, tegen te staan. Vooral op vakanties, waarin wij graag in de bergen wandelen, werd het sjouwen echt een last. Bovendien gunde ik mij nauwelijks de tijd om tijdens de wandelingen ‘foto’s te maken’. Of te wel; tijd nemen voor het vinden van een gewenste compositie, het monteren van de camera op het statief, het kiezen van de juiste filter(s) enzovoort.

Deze tijdsinvestering maakte dat een geplande stevige wandeling transformeerde tot een slenter wandeling. Voor mij reden om uit te gaan zien naar een kleinere en vooral lichtere camera, maar wel met uitstekende kwaliteiten. Het werd in 2018 de Fujifilm XT3. Een systeemcamera met een gewicht van een halve Canon 5D M4. Hierbij schaftte ik nog wel wat objectieven aan, waardoor het gewicht in mijn rugtas weer toenam. Toch was en is dit in het geheel niet te vergelijken met het gewicht dat ik ooit jarenlang met mij mee zeulde…

Het fotograferen doe ik zo vaak als ik kan en bij voorkeur voor dag en dauw. Met name in de zomermaanden betekent dit heel erg vroeg uit de veren om van het blauwe uurtje te kunnen genieten. Van de rust in de natuur voordat de zon opkomt. Van het kleurenpalet dat de opkomende zon gratis en voor niets aan ons toont. Heerlijk is het om de natuur te zien en te horen ontwaken en dat schouwspel te mogen fotograferen.

De natuur heeft, zoals je niet zult verbazen, over het algemeen mijn interesse. Landschappen hebben daarbij een lichte voorkeur. Vooral de Hollandse landschappen, omdat ze naar mijn overtuiging nog steeds bestaan, vind ik fantastisch om te fotograferen…

Naast het vaak overweldigende en gedetailleerde landschap, werk ik ook graag met minimalistische fotografie. Een vorm waarbij de regel ‘Less is more! van toepassing is.

Een foto maken is altijd een individuele activiteit, maar ik doe deze activiteit liever in het gezelschap van anderen. Uitgaan met een kleine club medefotografen is natuurlijk leuk. Maar het heeft ook een aantal zeer waardevolle aspecten. Het is namelijk inspirerend, motiverend en vooral heel leerzaam.

Zo heb ik mij, als volwaardige autodidact, de kunst van het fotograferen eigen gemaakt en blijf leren….

Kortom; buitenfotografie is een deel van mijn leven geworden….

Ik wens je tot slot veel kijk- en leesplezier en hoop dat mijn werk een inspirerende werking heeft op jou…