‘Spelen’ met sluitertijden in IJmuiden

Vandaag een mooie blauwe lucht met fraaie wolkenpartijen, ingrediënten voor een bezoek aan het strand. We kozen bewust voor IJmuiden, om daar op de pier te experimenteren met de Lee Big Stopper filter en dus ‘spelen’  met verschillende sluitertijden.
Op onderstaande foto’s is goed het effect te zien van het gebruik van een lange sluitertijd. Het experiment mag ik zelf geslaagd noemen, maar de brekers (de golven die tegen de pier slaan) waren niet zo spectaculair als ik hoopte.

_MG_6057

Canon 5D MII, FL 32mm, EP 1/25s, F22,0, ISO 100

Het werken met de Big Stopper filter van Lee levert net alleen bijzondere effecten op, maar er kleven ook wel wat ‘ongemakken’ aan. Zo kun je, door de uiterst geringe lichtdoorlaatbaarheid van het filter, niet met het filter geplaatst de compositie en scherpte instellen. Dit moet je dus doen zonder filter, waarna je het filter voorzichtig voor de lens schuift. Het risico hierbij is dat de compositie wat veranderd.
Een andere bijkomstigheid is, is de sluitertijd die vaak vele malen hoger ligt dan de maximale 30 seconde die de camera als standaard heeft. Je moet hierbij de bulb stand van de camera en een remote control of draadloze ontspanner gebruiken.
Tot slot heeft de uiteindelijke foto een flink blauwe kleur. Gelukkig is dat goed aan te passen met een fotobewerkingsprogramma. Hiervoor gebruik ik Lightroom (4).

_MG_6058

Canon 5D MII, FL 32mm, EP 38s, F22,0, ISO 100

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: