Toddy tapper

In Sri Lanka ‘wemelt’ het van de kokosnoot palmen. Van het sap van de bloem van de King Coconut wordt Arrack vervaardigd, een populair gedestilleerd drankje. Het sap, de toddy, wordt door Toddy tappers hoog in de palmbomen getapt. Een karwei dat niet geheel zonder risico verloopt. Alleen al het klimmen in een kokospalm vergt niet alleen behendigheid, maar vooral ook moed. Om het op- en neer klimmen in de verschillende palmen, spant men touwen tussen de toppen van de palmen. Daarover loopt de toddy tapper van top naar top. Helaas gebeurd het regelmatig dat een tapper uit de boom valt, met alle nare gevolgen van dien. Een van de oorzaken is dat kraaien en eekhoorns aan de touwen knagen, waardoor het kan breken zodra de tapper erop stapt.

De toddy gaat normaal gesproken naar de destilleerderij, maar er zijn ook illegale stokerijen onder andere verscholen in de bush aan de Lagoon van Negombo. Het drinken van de illegale Arrack is niet aan te raden, want deze kan gemengd zijn met giftig methanol!

Op een korte trip langs de kust ontmoetten wij toevallig een toddy tapper, die bereid was om voor ons een demonstratie boom klimmen en boomtoppen lopen te geven.

DSC05940-bewerkt

DSC05946-bewerkt

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: