Haastrecht – Eindelijk weer eens op stap

De Zilverreiger route

Na alle regen was het op 29 december ’22 gelukkig weer eens droog en zelfs zonnig. Een dag om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Graag wilden wij nog een keer de Zilverreiger route wandelen vanuit Haastrecht in de Krimpenerwaard. Een route van ca 13 kilometer door het omliggende polder- en boezemgebied. Een terrein waarbij het dragen van (hoge)wandelschoenen zeer zeker aan te bevelen is. De onderstaande foto’s heb ik in volgorde van de wandelroute geplaatst.

Toren van de Hervormde kerk in Haastrecht.

Haastrecht

Haastrecht ontstond in de 12e Eeuw daar waar de rivier de Vlist in de Hollandsche IJssel uitmondt. Ondanks dat Haastrecht momenteel qua grootte meer het gevoel geeft van een dorp, is het wel degelijk een stad. Reeds in 1396 kreeg het Stadsrechten. Wandelen door Haastrecht is geen straf. Er zijn leuke straatjes en pleintjes met authentieke elementen en gebouwen. De Hervormde kerk, gebouwd in de 17e Eeuw, is daar een van. Meer over Haastrecht lees je hier….

De Boezemmolen nummer 6 gefotografeerd uit polder de Hooge Boezem

Boezemmolen nummer 6

Deze Boezemmolen nummer 6 staat langs het riviertje de Vlist en is de enig overgeblevene van in totaal 7 molens. Deze 7 molens kregen geen naam, maar simpelweg een volgnummer. De molens zorgden ervoor dat het overtollige water uit de lager gelegen Vlist werd overgepompt naar de Hollandsche IJssel. Door de komst van het stoomgemaal werd de functie van de boezemmolen overbodig. Zes molens werden gesloopt, maar molen nummer 6 bleef zonder kap, wieken en staart gespaard. Deze molen deed tot 2005 dienst als een zogenaamde bouwmanswoning. Meer over de Boezemmolen nummer 6 lees je hier…..

Begin van de Tiendweg door het veenweidegebied

Tiendweg

Een Tiendweg is een historische pad op een opgeworpen kade door, in dit geval, het veenweidegebied tussen Haastrecht en Oude Water. Tiendwegen liggen over het algemeen dwars op percelen en evenwijdig aan een rivier (Hollandsche IJssel) waar de ontginning begon. Op de Tiendwegen vind je vaak knotwilgen en elzen. Door de (vele) jaren heen hebben met name de knotwilgen vaak indrukwekkende en tot de verbeelding sprekende vormen. Meer over Tiendwegen lees je hier….

Kenmerkend voor een Tiendweg is de sloot aan weerszijde van de kade

Molenvliet

Het laatste stuk door de Molenvliet

Langs de Vlist weer terug naar Haastrecht

Einde van de wandeling – de Boezemmolen nummer 6 aan de Vlist

Praktisch

  • Start en finish in Haastrecht
  • Parkeren: Concordiaplein Haastrecht
  • OV: bus
  • Naam route: Zilverreiger route – Zuid-Hollands Landschap
  • Afstand: 13 kilometer
  • Route: grotendeels onverhard – laatste 3 kilometer verhard
  • Horeca: onderweg geen, maar in Haastrecht bevelen wij graag Bakkerij van Eijk aan
  • Advies: draag hoge wandelschoenen want de route kan flink modderig zijn

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s