dansende bomen en kronkelende wortels

Een fotogenieke combinatie

In één van de oudste bossen van Nederland vind je even zo oude beukenbomen. Heel lang geleden werden hier de rechte bomen gekapt voor onder andere de scheepsbouw. De kromme exemplaren bleven staan en gelukkig maar. Door de vorm van de stammen lijkt het erop alsof de bomen dansen en dat maakt ze nu juist erg fotogeniek. Een groot aantal van deze bomen staat in dit bos op een oeroude stuwwal. Door de zandverstuiving en erosie zijn verschillende wortelstelsels bloot komen te liggen. Het gunt je hierdoor een blik hoe de wortels, op bijna onnavolgbare wijze, zorgen dat de boom verankerd staat en voorzien wordt van voedingsstoffen. Die vormen, in combinatie met de dansende bomen, hebben een bijzondere aantrekkingskracht op mij. Reden dan ook om er onlangs met drie van mijn foto kameraden weer eens naartoe te gaan.

Oh ja, ik heb het hier over het Speulderbos tussen de plaatsen Putten en Garderen.

Wortels op zoek naar houvast…

Focus stacking

Bij de foto’s op deze pagina heb ik gebruik gemaakt van de focus stacking techniek. Hierbij heb ik ingezoomd op de wortels met een diafragmawaarde van f/2.8 voor een minimale scherptediepte. Vervolgens heb ik een aantal foto’s gemaakt waarbij ik het focuspunt op de wortels steeds verlegde van voor naar achter. Met de bewerkingssoftware van Luminar Neo zijn deze foto’s gestapeld tot één foto met de gewenste scherptediepte.

Resultaat van focus stacking – 3 gestapelde opnames

Resultaat van focus stacking – 4 gestapelde opnames

Resultaat van focus stacking – 4 gestapelde opnames

En dan ineens verschijnt er een prachtige beer van een hond (Newfoundlander?) in je beeld….zonde om deze niet direct vast te leggen. Met de camera wel te verstaan😉.

Meer informatie over

  • het Speulderbos en het Sprielderbos vind je hier…🔍
  • Focus stacking vind je hier…. 🔍
  • Luminar Neo vind je hier ….. 🔍

4 reacties op “dansende bomen en kronkelende wortels

  1. Dank je voor je reactie Henk. Wat betreft je vraag omtrent korrels en focus stacking…het was mij nog niet opgevallen. Ga eens kijken of ik daar een antwoord op vind. Dank in ieder geval voor je vraag.

  2. Ha ha, ik had ook de associatie met een beer! Prachtige foto´s weer, Hans. Vraagje: Beïnvloedt de focus stacking ook de onscherpe delen? Ik meen te zien dat dat soms wat ‘korrelig’ wordt, of lijkt dat maar zo?

  3. Niet alleen je foto’s maar ook die bossen zijn echt schitterend, zo kennen we ze hier niet hoor…. ja, en dan die newfoundlander… dat beeld zou zo maar uit een film kunnen komen !

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s