Twee maal vijf bloeiende stinzenplanten

Twee maal vijf

Twee maal een foto van vijf verschillende bloeiende stinzenplanten. Twee maal een foto van eenzelfde bloeiende stinzenplant. Een wat verder weg en een (heel) dichtbij gefotografeerd. Vijf verschillende bloeiende stinzenplanten, omdat ik tot nu toe niet meer heb weten te fotograferen. Want ja, er zijn flink wat meer soorten, zeventien om precies te zijn. Stinzenplanten zijn knol-, bol en wortelgewassen die vanaf de zestiende eeuw werden geplant in tuinen en parken rond kastelen en landgoederen. Deze traditie wordt sindsdien in ere gehouden. Daarom vinden wij dáár stinzenplanten in déze periode, bloeiend en wel. De foto’s hieronder heb ik in verschillende jaren genomen, op Landgoed Amelisweerd nabij de stad Utrecht.

Het sneeuwklokje is een van de eerste voorjaarsbodes

Na het sneeuwklokje volgt de krokus snel

Snel gevolgd door de winterakoniet

Opvallend blauw is de sterhyacint

In de maand april verschijnt ook de bostulp

Extra informatie

Stinzen Flora Monitor

De Stinzen Flora Monitor biedt een overzicht van de bloeiperiodes van alle soorten Stinzenplanten. Een hulpmiddel bij uitstek als je wilt weten wanneer welke plant bloeit. De Monitor vind je hier …..🔍

Overzicht locaties Nederland waar stinzenplanten te vinden zijn

6 reacties op “Twee maal vijf bloeiende stinzenplanten

  1. Wat is het toch geweldig dat je weer zo’n mooi verhaal geschreven hebt met de plaatsen waar de stinzenplanten is zien zijn. Zeer leerzaam Hans, dank.

  2. Heel erg bedankt Hans, ik ga deze locaties zeker opzoeken en zo mogelijk ook een bezoekje brengen. Altijd leuk om dergelijke hints te mogen ontvangen 🙂
    Fijne avond en groetjes,
    Rudi

  3. Dank voor je compliment en je reactie op de lijst Rudi. Naar aanleiding van jou opmerking heb ik op internet gespeurd naar mogelijke locaties in Noord-Brabant. Een aantal heb ik inderdaad gevonden en deze toegevoegd aan de oorspronkelijke lijst. Let wel, of op deze locaties ook werkelijk stinzenplanten te zien zijn, is mij niet bekend. Dit in tegenstelling tot de eerder vermelde locaties. De aangepaste lijst vind je nu op de pagina ‘Twee maal vijf stinzenplanten’. Hartelijke groet uit grijs en somber Houten.

  4. Prachtige opnamen Hans, ook dank voor de lijst met tuinen, jammer dat er blijkbaar voor Noord Brabant geen vermeld zijn… interessant voor wie in België woont 🙂

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s