Zwarte paaltjes route door de Loenermark

Vandaag geen wandelroute van Ontrack, maar een IVN route gevonden op de site van het Geldersch Landschap. Een wandeling ditmaal niet via een routebeschrijving, maar via een zogenaamde paaltjes route. We kiezen vandaag voor een wandeling van 11 kilometer over de Loenermark en volgen daarbij de blauwe en de zwarte paaltjes. De start is vanaf de parkeerplaats ‘Het dichte gat’ vlakbij het plaatsje Loenen op de Veluwe.

Het duurt heel even voordat het de juiste eerste blauwe paaltje hebben gevonden, maar daarna is de route prima uitgezet. Ook is het wel eens prettig om niet voortdurend op een routebeschrijving te hoeven kijken (Joske haar ‘werk’), maar simpelweg gekleurde paaltjes volgen. De Loenermark, we waren er al eens eerder geweest, is een prachtig mooi en afwisselend natuurgebied. De fraaie wolkenpartijen en de heerlijke temperatuur maken dat we de hele wandeling lang genieten. Het is zeker een gebied waar naar we nog eens terug zullen keren.

 

De Loenermark ligt op de Oost-Veluwse stuwwal en is in 1992 in erfpacht verkregen van de gemeente Apeldoorn. Zij beslaat 1170 hectare. Het terrein is geaccidenteerd, wat zijn oorsprong heeft in de vorming van dekzandheuvels en een in de stuwwal uitgesleten droogdal. Op de Loenermark zijn grafheuvels ontdekt van circa 4000 jaar oud, evenals sporen van ijzerwinning uit de middeleeuwen. Al heel lang is bos aanwezig in het gebied. Het Loenense Bos word al in de 10de eeuw genoemd. Het grootste deel van dit oorspronkelijke bos was hakhout en in gebruik bij de marke van Loenen. De rest van de Loenermark bestond uit heide.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: