Landgoederen en Bels lijntje

Vandaag weer een deel van een fietsroute aangedaan om foto’s te maken voor de uit te geven fietsgidsen. Dit maal heb ik gekozen voor een route genaamd ‘Grenzeloos’, een fietstocht in de omgeving van Baarle nassau in Noord Brabant. Ook vandaag is het weer opnieuw goed (warm), maar daardoor is het licht niet al te best om foto’s te maken. Als eerste doel heb ik een aantal landgoederen die niet ver van elkaar liggen. Via Google Earth heb ik de juiste coordinatenachterhaald en ingevoerd in mijn navigatiesysteem. Nu maar hopen dat ik ook werkelijk (met de auto!) op dat bewuste punt kan komen?! Inderdaad met de auto, want alle fietsroutes rijden voor de foto’s is onbegonnen werk.

Het eerste landgoed, Luchtenburg, weet ik na enig zoeken te vinden. Het is, zoals Ontrack het beschrijft, erg fraai, klein schalig en erg rustig. Als ik enkele opnames gemaakt heb zie ik twee jongemannen in een tot kantoor omgetoverde schuur en loop naar binnen. Ik wil namelijk graag weten of dit prive terrein is en of ik er foto’s mag maken… Het blijkt inderdaad dat het huis en de aangrenzende grond prive is. Maar, vanaf de weg tot precies tot aan het punt waar ik nu sta is het  ‘openbare weg’. Of te wel; de foto’s die ik op dit punt heb gemaakt zijn oké, de foto’s die ik in mijn onwetendheid maakte aan de achterzijde van het huis, die mag ik zelf houden! In het gesprek wordt het me duidleijk dat deze jongemannen in dit landgoed, in de jaren 70 door hun vader gekocht(!!), wonen en zijn opgegroeid. Tja, voor mij als rijtjeshuisbezitter amper te vatten dat je ook in een dergelijk huis en omgeving kunt wonen. Maar goed, zo krijg ik wel leuke en interessante informatie over het leven op Luchgtenburg. De jongemannen vertellen dat er inderdaad regelmatig fietsers hier afstappen om te kijken en dat wordt ook zeker geaccepteerd. Pa is zelfs bereid, als het zo uitkomt, dan een praatje te houden met de fietsers. De reden waarom ik de foto’s van de achterzijde / tuinzijde niet mag gebruiken voor de gidsen, is om te voorkomen dat fietsers bij het zien van de foto ook wel eens willen zien hoe het er dáár uitziet. Tja en daar zit absoluut wat in!

Na het leuke onderhoud verlaat ik het landgoed en ga op zoek naar de andere drie er vlakbij mioeten liggen. Helaas zijn deze of niet te bereiken of niet vanaf de openbare weg fotografeerbaar. Daarop besluit ik op zoek te gaan naar een markant punt aan het Bels lijntje. Lang geleden reden hierover goederentreinen tussen Tilburg en Turnhout. In de jaren ’70/’80 reed er korte tijd een stoomtreintje voor toeristen. Sindsdien is het een kaarsrecht fietspad omgeven door een rijke natuurlijke begroeiing. Het markante punt dat ik voor ogen heb is een voormalig spoorhuis / stationsgebouw net buiten Baarle Nassau. Het is niet moeilijk te vinden en er komen zo waar ook nog fietsers voorbij. Mijn opdrachtgever zal tevreden zijn.

Na het Bels lijntje rijd ik naar Meersel Dreef en ik heb geen idee wat daar bijzonder is. Als ik in het plaatsje aankom is me dat in een klap duidelijk. Er staat een flink klooster met aan de overzijde ervan een flink stuk bos en in  dat bos is een flinke rots en (een iets minder flinke) grot waar Maria aanbeden kan worden. In de grot staan vele vele kaarsen te branden en het is er een komen en gaan van mensen. Iedereen neemt de tijd om ………. nou ja, ik geniet er een klein half uur van de stilte! Gelukkig wordt deze plek aan aangedaan door fietsers en zo kan ik de rots fotograferen met de fietsen op de voorgrond. Na deze bijzondere ontmoeting is het de hoogste tijd om weer huiswaarts te keren. ik heb genoten en voldoende beeldmateriaal op de memory card.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s