…en toen was er sneeuw!

Zodra er sneeuw is gevallen en die ook blijft liggen, is het Leersumse Veld mijn favoriete plek voor winterse beelden. Voor vanmorgen had men barre, maar heldere, weersomstandigheden voorspeld. De temperatuur zou gemakkelijk onder de 10 graden Celcius duiken. Voor mij absoluut geen enkele reden om niet in alle vroegte te gaan. In tegendeel, tegen de kou kun je je prima kleden en de camera kan ook wel wat hebben.
Ruim een uur voor zonsopkomst arriveerde ik in het natuurgebied van Staatsbosbeheer bij Leersum. Het heeft altijd wel wat om in het donker door het bos en over de heide te lopen. De temperatuur was overigens flink hoger als men had voorspeld, ongeveer -6 graden Celcius. Doordat de wind ontbrak was het eigenlijk heerlijk en gezond fris. Wel verscheen een heel dunne witte laag rijp op mijn camera, maar alles bleef het naar behoren doen. Het enige ‘probleem’ waar ik deze ochtend tegenaan liep, was het bevriezen van sneeuw rond de stelschroeven van mijn statief. Hierdoor kon ik niet zonder meer de statief poten in- en/of uitschuiven.

Canon 5DMII - 24mm - 5.0s - f22.0 - ISO100 - EV-0,6

Canon 5DMII – 24mm – 5.0s – f22.0 – ISO100 – EV-0,6

Zoals verwacht begon het al ruim voor de zonsopkomst te gloren. Heel langzaam veranderde de heldere hemel, er was 1 heel dunne band bewolking, te kleuren van zwart naar diep blauw. De heldere maan tekende hier mooi tegen af. Na wat rond gelopen te hebben, vond ik bij een vennetje een mooie plek om foto’s te maken. Wie denkt dat ik de enige ben die voor dag en dauw zo nodig foto’s moet maken, vergist zich. Zo ver ik kon zien waren er nog 2 andere fotografen die deze winterse ochtend in het Leersumse Veld vast wilden leggen!

Canon 5DMII - 17mm - 1/8s - f22.0 - ISO100 -EV+0,67

Canon 5DMII – 17mm – 1/8s (-1,0,+1) – f22.0 – ISO100

Een heldere hemel heeft zo zijn voordelen, maar ook een ‘nadeel’. Als de zon opkomt is er namelijk ook vrij snel daarna een heel ander licht. Licht dat overigens niet perse slecht hoeft te zijn, maar wolken geven vaak nog een tijd lang een mooie verkleuring. Vanmorgen scheen de opkomende zon een prachtig licht over de besneeuwde en bevroren vlakte. Helaas duurde ook dit fenomeen slechts kort. Terugkijkend op deze ochtend heb ik geen spijt dat ik er vroeg was en ben tevreden over de foto mogelijkheden die zich voordeden. Zo heb ik  ‘normale’ en HDR opnames kunnen maken en heb kennis gemaakt met een van de fotografen waardoor het al snel later werd.

Canon 5DMII - 17mm - 1/25 (-1, 0, -1) - f22.0 - ISO100

Canon 5DMII – 17mm – 1/25 (-1, 0, -1) – f22.0 – ISO100

One Comment on “…en toen was er sneeuw!

  1. Wat een schitterende foto’s van het winters landschap…
    Voor mij is de middelste die me het meest aanspreekt vanwege de schitterende kleuren…..

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: