Over Damherten en vossen

….een mail naar een kennis van me

‘Halo Ineke,

Enige tijd geleden vroeg je me of ik bekend was met het gebied de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik heb toen aangegeven dat prachtige gebied te kennen, althans wij zijn er een aantal maal geweest. Ook beaamde ik het feit dat je daar (Dam)herten kunt zien en fotograferen en voegde daarbij aan toe dat ook vossen geregeld gezien worden. Welnu, Joske en ik zijn gisterenochtend vroeg weer naar de Amsterdamse Waterleidingduinen gereden. Bij aankomst rond een uur of half tien schrokken we ons rot van de hoeveelheid joggers en andere fanatiekelingen op sportief gebied. Even had ik zelfs de neiging om ergens anders naartoe te rijden, maar gelukkig vonden we nog één parkeerplaats en gingen we op pad.

Door alle rumoer had het er alle schijn van dat we geen beest te zien zouden krijgen. Het tegendeel was echter waar, niet ver na de ingang van het gebied zagen we al het eerste jonge damhert staan. Rustig was het dier de bast van een boom aan het pellen en was blijkbaar niet echt verontrust door onze blik. Dat het dier toch echt in het wild leeft, bleek wel toen ik toch net iets te dichtbij kwam naar het dier zijn zin. Niet veel verder stond er opnieuw een jong damhert, maar dit keer vlak langs het pad. Heel langzaam maar zeker kwam ik zo dichtbij, dat ik het beest als het ware kon aaien. In ieder geval zo dichtbij dat ik er een portret van kon maken.

Gedurende de wandeltocht zagen we her en der groepjes damherten staan en werden dus, ondanks alle onrust, flink op onze wenken bediend. Het toppunt van de dag was voor ons wel de ontmoeting met twee vossen. Daar hadden we de hele weg tot aan dat moment op gehoopt en warempel ook daarin werden we geenszins teleurgesteld. Bizarre bijkomstigheid was wel dat de vossen gelokt waren met………hondenbrokjes en maar al te graag wilden poseren voor dat lekkers voor een handjevol (natuur)fotografen. Tja, we zijn hier dubbel in. We hebben vossen  gezien en natuurlijk zijn het nog steeds in het wild levende dieren, maar hoe wild zijn ze nog als ze bij wijze van spreken uit de hand gevoerd worden?!

Maar goed……..ook ik heb het niet nagelaten om wat foto’s te maken van deze prachtige dieren.

Hartelijke groet,

Hans’

Sony NEX-5N, FL 210mm,EP 1/320s, F7.1, ISO3200

Sony NEX-5N, FL 210mm,EP 1/320s, F7.1, ISO3200

Sony NEX-5N, FL 153mm, EP 1/400s, F6.3, ISO 100

Sony NEX-5N, FL 153mm, EP 1/400s, F6.3, ISO 100

Sony NEX-5N, FL 18mm, EP 0/800s, F22, ISO 100

Sony NEX-5N, FL 18mm, EP 0/800s, F22, ISO 100

One Comment on “Over Damherten en vossen

  1. Hallo Hans.
    Nu heb je mij helemaal enthousiast gemaakt. Ik ben dit weekend vrij dus denk dat ik zondag ook maar eens een poging ga wagen. Nu heb ik begrepen dat er bepaalde parkeerplaatsen zijn waarvan je het duingebied in kan gaan. Bij welke was jij ?
    En zoals altijd je foto’s zijn fantastisch.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: