Nieuwe Lee filters

Enkele dagen geleden dan toch besloten om een set grijs verloop filters (0,3, 0,6 en 0,9 ND soft Grad) en de circulaire polarisatiefilter van Lee aan te schaffen. Gisteren had ik het pakket al in huis en vandaag op pad om alles uit te proberen. In eerste instantie reed ik richting Amerongen en hoopte op wat ochtend nevel en een fraaie zonsopkomst boven de uiterwaarden. De ochtendnevel was er wel, maar minimaal. Daarentegen was de zonsopkomst wel fraai. Op de Lekdijk heb ik vooral de grijs verloop filters uitgeprobeerd en ben niet geheel ontevreden over het eindresultaat.

Grijsverloopfilters en het woord zegt het al, zijn filters waarvan, in het geval van Lee, de bovenkant grijs gecoat is en verloopt van donker naar kleurloos. Grijsverloopfilters Zijn eigenlijk onmisbaar bij landschapsfotografie. Met een dergelijk filter kun je namelijk de vrijwel altijd veel lichtere lucht donkerder maken en zo de contrastverschillen verkleinen. Het mooiste effect krijg je bij een bewolkte lucht. Grijsverloopfilters zijn er in verschillende sterktes en met een harde of een zachte overgang van grijs naar kleurloos. Er is een rekensommetje om te bepalen welke sterkte je moet gebruiken, maar ik houd het bij proberen, vallen en opstaan of zoals men ook wel zegt: ‘By trial and error!’

Canon EOS 5DMII; FL 105 mm; EP 1/20s; F22; ISO 100 + 0,9 soft ND Grad grijsverloopfilter
nabewerking met Lightroom + NIK Color Efex Pro

Canon EOS 5DMII; FL 82 mm; EP 1/20s; F22; ISO 100 + 0,9 soft ND Grad grijsverloopfilter
nabewerking met Lightroom + NIK Color Efex Pro

One Comment on “Nieuwe Lee filters

  1. Och Hans ik heb er weinig verstand van ….en kan alleen maar zeggen welke ik het mooiste vind…En dat is de eerste die foto heeft wat mysterieus over zich….

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: