Lantaarntjes

Dit jaar ga ik me ook weer toeleggen op het fotograferen van libellen en juffers. Inderdaad, de orde der libellen (orde Odonata) bestaat namelijk uit twee onderorden: de juffers (onderorde Zygoptera, hetgeen ‘gelijkvleugeligen’ betekent) en de ‘echte’ libellen (onderorde Anisoptera, hetgeen ‘ongelijkvleugeligen’ betekent). De ‘echte’ libellen worden meestal echter kortweg libellen genoemd.  Voor meer duidelijke informatie raad ik je aan naar de site ‘Libellennet‘ te gaan. Op de foto’s hieronder zie je het zogenaamde lantaarntje en komt veel in Nederland voor. Het mannetje is blauw van kleur en het vrouwtje heeft een wat meer roze bruine kleur. Juffer lijken qua uiterlijk veel op elkaar, maar als je goed kijkt en dat is niet eenvoudig bij een zo actief en beweeglijk beestje, zie je kleine verschillen.

Het beste laten libellen en juffers zich in de vroege ochtend fotograferen. De temperatuur is dan nog te laag voor de beestjes om in actie te kunnen komen. Wanneer de temperatuur stijgt neemt ook de activiteit toe en wordt het steeds lastiger om de beestjes te fotograferen. Libellen en juffers fotograferen doe ik met een macrolens, maar ook met een telezoomlens kun je de beestjes vaak heel mooi vastleggen. Het voordeel van een telezoomlens is dat je verderaf kunt staan, waardoor de kans dat de libel blijft zitten groter is.

libel 14-07-13

Canon EOS 5D MIII, FL 100mm, EP 1/160s, F 5.6, ISO 1000
in Lightroom omgezet van RAW naar JPG bestand

De kunst van het fotograferen van onder andere libellen of juffers is het vinden van de juiste scherptediepte. Je wilt tenslotte op de foto dat de nadruk ligt op het onderwerp en moet de achtergrond geheel ondergeschikt daaraan zijn. Daarbij wil je natuurlijk ook dat de hele libel of juffer scherp is en al die wensen bij elkaar brengen, is een echte uitdaging. Er zullen vast ezelsbruggetjes en/of rekentabellen zijn om de juiste diafragma, bij de juiste sluitertijd te vinden. Maar….ik probeer ‘gewoon’ uit, als het beestje me daartoe de gelegenheid geeft natuurlijk. Al fotograferend verander ik het diafragma van het laagste getal, stap voor stap naar een hoger diafragma. Belangrijk daarbij is het om rekening te houden met de sluitertijd, die naar mate het diafragma groter wordt ook langer wordt. De kans op bewegingsonscherpte neemt daarbij toe. Door echter de ISO waarde te verhogen, verhoog je automatisch ook de sluitertijd, maar ook de kans op ruis…..Tja, er komt wel het een en ander bij kijken voordat je de voor jou en op dat moment ideale foto hebt van een libel of juffer.

Goed; ik weet de juiste scherptediepte te vinden door trial and error, of te wel; door vallen en opstaan!

libel 14-07-13

Canon EOS 5D MIII, FL 100mm, EP 1/60s, F 59.0, ISO 640
in Lightroom omgezet van RAW naar JPG bestand

One Comment on “Lantaarntjes

  1. Heb ook een paar keer een poging gedaan , maar veel te bewegelijk voor mij….
    De enige foto van de Libelle was van een dode die op een blad lag….
    dacht daar komt wel een reactie op van iemand die dat zag …maar nee hoor was duidelijk niet te zien…

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: