Het is weer paddenstoelen tijd…

Image EXIF Data

  • Date Taken: 28 Oct 2016, 06:07:06
  • Camera: Canon EOS 5D Mark III
  • Focal Length: 100
  • Aperture: f/6.3
  • ISO: 100
  • Shutter Speed: 1/2 second

Ja, ja het is weer paddenstoelen tijd en ben ik dus weer geregeld in de bossen te vinden. Heerlijk op de platte buik tussen de bladeren om de fungi zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Ik kies er bewust voor om paddenstoelen op ‘ooghoogte’  te fotograferen. Of te wel; vanaf de grond. Zo kijk je als het ware als een bosmuis naar de paddenstoel. Hierbij maak ik gebruik van een open geknipte vuilniszak of een stuk landbouwplastic om op te liggen. Dit plastic beschermt je kleding tegen de nattigheid van de bladeren of de bosgrond. de kleur van het (landbouw)plastic moet het liefst neutraal zijn, want met een oranje zeil val je in het bos wel heel erg op!

Naast een beschermlaag voor op de grond, gebruik ik ook een pittenzak. Dit is een eenvoudige lap (camouflage)stof genaaid tot een zak, gevuld met pitten, rijst of in mijn geval; maisafval. De pittenzak gebruik ik als een soort statief. De camera kun je een beetje in de inhoud duwen, waardoor het onbeweeglijk stil ligt. Met de draadontspanner bedien je de ontspanknop om zo bewegingen aan de camera te voorkomen. Bewegingsonscherpte heb je snel, want de sluitertijd ligt vaak in het wat donkere bos, aan de lage kant.
Op de camera heb ik een hoekzoeker. De hoekzoeker is een onmisbaar instrument, want het is verdraaid lastig door je zoeker te kijken als je camera op de grond ligt. De hoekzoeker schuif je op je zoeker van de camera en zo kun je van bovenaf, via een hoek naar het object kijken. Tot slot, maar zeker niet op de laatste plaats gebruik een macro objectief (Canon EF 100mm L).
Bij het fotograferen van een paddenstoel maak ik doorgaans gebruik van de derde regel. Of te wel; het object staat niet prominent in het centrum van de foto, maar links of rechts daarvan. Ook zorg ik er bewust voor dat ik vlak voor de lens wat mos of wat bladeren heb, waardoor er een onscherpe voorgrond ontstaat of een onscherp kader waarin de paddenstoel een subtiele plek inneemt.
Door wat te ‘spelen’ met het diafragma, krijg ik uiteindelijk de gewenste scherptediepte.

vuursche

EOS Canon 5DMIII, Fl 100m, EP: 1/15s, F4.5, ISO 640
nabewerking in Lightroom 5

vuursche

EOS Canon 5DMIII, Fl 100mm, Et 1/8s, F5.0, ISO 640
Nabwerking in Lightroom 5

2 Comments on “Het is weer paddenstoelen tijd…

  1. Schitterende foto,s Hans …ook deze tijd is heerlijk om de Paddenstoelen weeer te kunnn fotograferen…

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: