Reeën op de Westerheide

Image EXIF Data

  • Date Taken: 10 Jun 2020, 08:05:24
  • Camera: Canon EOS 5D Mark IV
  • Focal Length: 500
  • Aperture: f/5
  • ISO: 640
  • Shutter Speed: 1/320 second

Op 10 juni met Tonnie en Jan van onze fotoclub ‘Natuurlijk’ in alle vroegte naar de Westerheide bij Hilversum geweest. Doel: het spotten en fotograferen van reeën op en rond een veldje met boekweit.

De Westerheide is een heidegebied van 344 ha op het grondgebied van Hilversum en Laren. Het gebied grenst aan de Bussumerheide, de A1, de bebouwde kom van Hilversum en de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. De Westerheide vormt een geheel met de Bussumerheide. Op de grens tussen beide gebieden loopt een kaarsrechte, onverharde weg, van ca 3 km lang, de Nieuwe Crailoseweg ook wel genoemd ‘Gebed zonder End’.

Op de Westerheide leeft een flinke groep reeën. Verspreid over het gebied laten deze dieren zich in de vroege ochtend vrij gemakkelijk fotograferen. Een geliefde plek voor zowel het ree als de fotograaf is een veldje met boekweit in het westelijke deel van de Westerheide. Met enige regelmaat wordt het pad ‘Gebed zonder End’ door de reeën gebruikt om te wisselen tussen de Westerheide en de Bussumerheide.

klik op de onderstaande afbeelding voor een grotere weergave + informatie

Rond zonsopkomst (05:18 uur) komen wij aan bij het boekweit veldje en zien wij al 2 reeën staan. Helaas maken zij zich uit de voeten, ondanks dat wij erg stil proberen te zijn. Waarschijnlijk waait de wind hun kant uit en door buitengewoon goed ontwikkelde hun reuk- en hoorzin hebben zij ons snel in de gaten..

Na een tijd gepost te hebben bij het boekweit veldje, zonder dat er zich een ree heeft laten zien, lopen wij naar het aangrenzende Bussumerheide. Direct na het pad ‘Gebed zonder End’ spotten wij een ree, die zich wel wil laten fotograferen door ons. Overigens krijgen wij niet veel tijd om het mooie dier in zijn evenzo mooie omgeving te fotograferen. Het dier besluit om het pad over te steken om op te gaan in de natuur van de Westerheide.

Als wij weer terugkomen bij het boekweit veldje staan er warempel 3 reeën. Zij doen zich, zonder zich al te veel aan te trekken van onze aanwezigheid, tegoed aan de jonge boekweit plantjes. De reebok – afbeelding hieronder – heeft 1 gezond en 1 misvormd gewei.

Net als wij besluiten om huiswaarts te keren verschijnen er 3 nieuwe reeën, waaronder 1 kalfje. Een mooie afsluiting van deze ochtend….

Bij deze fototocht heb ik gebruik gemaakt van mijn Canon 5D camera met daarop de Canon 500 mm lens. Het geheel gemonteerd op een drie-poot statief om zoveel mogelijk bewegingsonscherpte te voorkomen. Het fotograferen met een zware 500 mm lens bij niet al te veel licht (langere sluitertijd) is namelijk niet te doen.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: