Scherptediepte en diafragma

Image EXIF Data

  • Date Taken: 08 Jun 2020, 10:22:19
  • Camera: X-T3
  • Focal Length: 98.2
  • Aperture: f/2.8
  • ISO: 80
  • Shutter Speed: 1/40 second

Gisteren een dankbaar onderwerp gevonden waarbij de relatie tussen scherptediepte en diafragmawaarde duidelijk wordt. In Boswachterij Austerlitz, waar ik gisteren was, bloeit de digitalis nu volop. Deze prachtige bloemen nodigen uit om gefotografeerd te worden.

Voor mijn opname kies ik bewust voor een (laag) standpunt zodat ik het licht door de bladeren van de achterliggende bomen door mijn camera zie. Dit licht zorgt voor creatieve lichtvlekken in de uiteindelijke foto. In de compositie zorg ik ervoor dat een deel van de foto bestaat uit de bloemen en een deel uit de lichtvlekken. Nu is het een kwestie van de juiste diafragmawaarde instelling om de gewenste scherptediepte te bereiken. Een scherptediepte die ervoor zorgt dat de lichtvlekken niet scherp meer zijn, maar juist vaag en rond.

In het voorbeeld hieronder is goed te zien wat het de diafragmawaarde doet met de scherptediepte van de opname. Als je de lijn verschuift over de foto, zie je onder de foto welke diafragmawaarde welke scherptediepte geeft.


Over diafragmawaarde en scherptediepte is op internet veel te vinden, waaronder Wikipedia. In mijn Blog-Note beperk ik mij daarom tot mijn eigen praktijkervaring(en).

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: