Lepelaars in de Waverhoek

Image EXIF Data

 • Date Taken: 15 Jun 2020, 07:42:28
 • Camera: Canon EOS 5D Mark IV
 • Focal Length: 560
 • Aperture: f/10
 • ISO: 640
 • Shutter Speed: 1/320 second

Op 15 juni ’20 bezocht ik een klein en overzichtelijk natuurgebied in Het Groene Hart van Utrecht. Om precies te zijn tussen het plaatsje Waverveen en het natuurgebied Botshol. De reden waarom ik dit gebied bezocht had te maken met de boekenserie De Mooiste Fotolocaties in Nederland. Ik was er dus om te kijken of dit plekje het predicaat Mooie Fotolocatie waard is. En….dat is het zeker! In dit berichtje lees je wat de Waverhoek is, wat je er kunt zien en of het inderdaad een plek is waar natuurfotografen naartoe moeten.

De Waverhoek is een 60 hectare groot moerasgebied in de Polder Groot-Mijdrecht in Het Groene Hart van Utrecht tussen. Je vindt dit mooie en overzichtelijke natuurgebied tussen het natuurgebied Botshol en het plaatsje Waverveen. De Waverhoek is op 30 juni 2007 officieel geopend en bestaat uit een gedeeltelijk afgegraven polder die voor een groot deel onder water staat. Ondanks het korte bestaan zijn er veel vogels te vinden, waaronder de lepelaar. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Eerste verbindingsgebied Het natuurgebied Waverhoek maakt deel uit van Plan de Venen. Dit plan zorgt onder andere voor meer natuur en recreatie in dit gedeelte van het Groene Hart. Op termijn zal Polder Groot Mijdrecht Noord-Oost zorgen voor een ecologische verbindingsroute voor aangrenzende natuurgebieden zoals Botshol en de Nieuwkoopse plassen. Vogels en andere dieren kunnen dan ongestoord heen- en weer pendelen. Waverhoek is het eerste natuurgebied dat in het kader van die verbinding is ontstaan.

In de Waverhoek mag je niet vrijelijk rondlopen, maar kun je alleen via een wandelpad het gebied rond. Daarbuiten treden is ook niet aan te raden want naast het zichtbare water is er ook heel veel onzichtbaar water. Bovendien is het gebied waar vogels foerageren, broeden en rusten, dus….met rust gelaten willen worden. De totale wandelroute is 2.5 kilometer en voert hoofdzakelijk langs de grote plas.

Lepelaars. Het is bekend dat de lepelaar de Waverhoek graag bezoekt. Al snel na het verlaten van de parkeerplaats, kun je de lepelaars vanaf het pad op de grote plas zien. Ik zie er een stuk of 15 waarvan veel jongen die aanhoudend bedelen. Bijna irritant lijkt dit gedrag, dat vaak door de ouders geheel wordt geneert. Om foto’s te maken moet ik door het riet fotograferen en dat levert niet echt mooie beelden op. Even verderop heb ik de groep lepelaars vol in beeld. Het water waar zij staan is rimpelloos en zorgt voor een mooie weerspiegeling. Het bloeiende waterkruiskruid langs de oever zorgt voor een fraaie gele achtergrond.

Na een tijdje kijken en fotograferen is het voor de groep tijd om te vertrekken uit hun overnachtingsplek. Het is dus raadzaam om vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond naar de Waverhoek te gaan om de lepelaars te zien.

Als ik na het rondje Waverhoek weer terug ben op de parkeerplaats kom, kan ik wel stellen dat dit natuurgebied een gebied is waar de natuurfotograaf naartoe zou moeten gaan. Er zijn veel verschillende vogels en in de zomermaanden ook libellen en vlinders. Ook de landschapsfotograaf kan hier prima uit de voeten, vooral bij zonsopkomst en -ondergang en bij mooie wolkenluchten.

Gebruikt fotomateriaal In de Waverhoek heb ik de lepelaars gefotografeerd met de Canon 5D met daarop de 100×400 mm lens + de 1.4x converter. De converter zorgt voor een verlenging van de brandpuntsafstand van 400mm naar maximaal 560 mm. Het landschap heb ik vastgelegd met de Fujifilm XT3 met daarop de 16×55 mm Fujion lens.

4 Comments on “Lepelaars in de Waverhoek

 1. Dank je wel voor je reactie Martijna en leuk te lezen dat je ook de tijd gaat nemen om andere berichten te lezen. Daarom schrijf ik:….”Veel lees- en kijkplezier!”
  Hans

 2. zo mooi , en dat in Nederland.

 3. Wat een prachtig geschreven stuk over de lepelaars in de Waverhoek. Voorlopig kan ik tijden vooruit met ook de oude series te lezen, denk dat ik dit binnenkort op de iPad in een lekkere stoel ga doen.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: