Hallo Kase, dag Lee!

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Ja, ja ik heb weer iets gekocht voor mijn camera uitrusting en wel het filtersysteem van Kase Wolverine. Neen niet voor de ‘heb’ maar om een aantal heel legitieme en praktische redenen. Een van de belangrijkste is naar mijn mening goed te zien op de afbeelding. Schuif met jouw cursor de pijltjes maar eens geheel naar links en naar rechts. Je ziet goed het verschil in omvang van de verpakking èn de inhoud van beide filtersystemen. Dat Kase hier met de kleinste omvang glansloos wint van dat van Lee leidt geen twijfel.

Opname is gemaak vanaf dezelfde hoogte

Gewicht zoals op de afbeelding Kase 170 gram – Lee 686 gram.

Een ander groot voordeel ten opzichte van het Lee filtersysteem is dat het filtersysteem van Kase, waar ik voor gekozen heb, magnetisch is. Daar waar je voor Lee een adapter-ring en een filterhouder nodig hebt, volstaat Kase met alleen een adapter-ring. Deze ring zorgt voor de magnetische hechting van de filters. Men beweert dat de magnetische sluiting stevig genoeg is. En inderdaad, ik moet er inderdaad moeite voor doen om het filter weer los te krijgen van de magnetische ring.

Het filterset dat ik heb aangeschaft bestaat uit een circulaire polarisatiefilter en 2 grijsfilters (een 3-stops en een 6-stops filter). Kase heeft in de circulaire filter serie ook grijsverloop filters, maar daar heb ik bewust niet voor gekozen. Het effect van een grijsverloopfilter is in de nabewerking op de pc prima te bereiken. Tegenwoordig in Lightroom zelfs beter als met de grijsverloopfilters.

Tot slot vond ik de volgende kenmerken ook plausibele om het starter set van Kase aan te schaffen. Kase beweert namelijk en hardhandige tests laten dat inderdaad zien, dat het materiaal van de filters (glas) dusdanig sterk is, dat het nagenoeg onbreekbaar is. Het glas is daardoor ook krasvast. Een speciale coating zorgt er bovendien voor dat water niet op het filter blijft kleven, maar er vanzelf afloopt. Deze coating zorgt er tevens voor dat de filters zeer gemakkelijk schoon te maken zijn. En…. dit is nu precies wat de fotograaf wil die het niet zo nauw neemt met zorgvuldigheid voor zijn materiaal. Een fotograaf zoals ik dus…

Rest nu nog om het systeem op mijn Fujifilm XT3 uit te proberen en om alle voordelen van het Kase filtersysteem aan den lijve te ervaren. Benieuwd ben ik daarnaast naar de resultaten door het gebruik van de circulaire polarisatiefilter. Mijn ervaringen ga ik hier binnenkort zeker met jou delen….

One Comment on “Hallo Kase, dag Lee!

  1. interessant artikel over de filtersystemen. Ik ben op zoek naar een geschikt filtersysteem voor de sony, lens maat 72 mm. Liefst met adapterring voor 77 mm erbij] Het nadeel van het gebruik van filters[ ik heb ervaring met Cokin en lee] vind ik dat ze brandschoon moeten zijn want je ziet elk plekje op de foto terug. Ik ga met interesse jouw ervaringen met Kate volgen. Bedankt.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: