Het Leersumse Veld

Wat is het en waar vind je het

Het Leersumse Veld is een natuurgebied tussen de A12 en Leersum en bestaat uit bos, heide en een drietal vennen. Het 80 hectare grote gebied maakt deel uit van Boswachterij Leersum en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Er is een ruime parkeerplaats bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer, ook wel bekend als ‘Bij de boswachter’.

klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Waarom ga ik als natuurfotograaf naar het Leersumseveld?

Naar het Leersumse Veld ga ik om het landschap en de daarin levende insecten te fotograferen. Het landschap is heel divers en biedt veel fotomogelijkheden. Met name in de vroege ochtend wanneer er nevel over de heide ligt en de zonsopkomst voor een kleurrijke hemel zorgt. Wanneer op zo’n moment ook nog eens de dopheide bloeit, dan is het helemaal feest. Maar…mijn favoriete plek is het 2e ven. Hier komt veelal de zon mooi aan de andere kant van het water op. Met nevel levert dat betoverende beelden op.

Het landschap leent zich goed voor overzichtsopnames met een objectief tussen 12 en 24 mm. Toch gebruik ik bij het fotograferen van het landschap, hoofdzakelijk een telezoomlens. Met een telelens haal je namelijk niet alleen details naar voren, maar wordt het beeld als het waren in elkaar geduwd. Hierdoor krijg je meer details te zien die met een normale of een groothoeklens verscholen blijven.

Na het fotograferen van het landschap zijn het de kleine ‘fladderaars’ die ik graag voor de lens krijg. Aanvankelijk gebruikte ik hiervoor mijn 100mm macrolens van Canon. De laatste tijd gebruik ik steeds vaker mijn 100x400mm telezoomlens. Met deze lens, de tweede versie, kan ik volledig ingezoomd tot ca 60 centimeter minimaal scherp fotograferen. Afgezien van het feit dat dit prima close up opnames oplevert, kan ik ook op een grotere afstand fotograferen dan met de macrolens. Hierdoor is de kans dat ik het insect verjaag een stuk kleiner.

Naar het Leersumse Veld ga ik (en passant) ook voor vogel- en wild life fotografie. Zeker wanneer er een groep ganzen op het water van het tweede ven dobberen. Uiteraard wanneer er nevel is, dan wil ik die ganzen op het water graag fotograferen. In het open heideterrein hoor je steevast het markante geluid van de roodborsttapuit. Dit mooie vogeltje is niet gemakkelijk te fotograferen, want het vliegt voortdurend van de ene struik naar de andere. Heel soms, krijg ik hem voor de lens.

Als ik reeën wil zien en fotograferen, dan ook ben ik in het Leersumseveld op het goede adres. Aan de rand van het Leersumseveld, aan de kant van Valkenheide, liggen een aantal akkers waarop onder andere tarwe wordt verbouwd. Hier kun je vanaf de bosrand, met veel geduld reeën spotten en met een beetje mazzel ook fotograferen. Met nog meer mazzel kruipt er een ringslang over het pad!

Wil je precies weten wat er allemaal wordt waargenomen in het Leersumse Veld, bezoek dan de website Waarneming.nl

Droog. Op het moment van schrijven zijn de vennen nagenoeg droog. De van regenwater afhankelijke vennen, hebben zichtaar last van de aanhoudende droogte van de afgelopen jaren. Het is niet alleen een triest gezicht, maar volgens mij nog triester voor de libellen. Want water is tenslotte onontbeerlijk voor de libellen-larven. Lees desgewenst hier meer over de leefwijze en het gedrag van de libellen en juffers. Het is te hopen dat er snel weer voldoende regen valt en de vennen weer gevuld zijn. Misschien is het ijdele hoop, want wij weten allemaal dat het klimaat op aarde flink aan het veranderen is….

2 Comments on “Het Leersumse Veld

  1. Wat een prachtige foto’s, Hans. Adembenemend!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: