Wodenseiken, heide en beken

De Wodanseik, een majestueuze boom

Het is al weer een tijdje geleden dat wij deze prachtige wandelroute in de omgeving van Wolfheze liepen. Om precies te zijn 15 augustus 2021. Een wandelroute door een gevarieerd gebied en bekend van de zogenaamde Wodanseiken. Een naam die landschapschilders in 1850 gaven aan deze enorme bomen. De Wodanseiken zijn, naar verluid, geplant of ontkiemt toen de Sprengenbeek werd gegraven. Eeuwenlang stonden de majestueuze eiken in een open heidelandschap langs de beek. De overgebleven Wodanseiken zijn nu onderdeel van een gevarieerd bos. Overgebleven inderdaad, want in de 450 jaar dat de Wodanseik hier groeit, zijn er al heel wat gesneuveld.

Als uitgangspunt voor onze eigen route gebruikte ik een wandelroute van Natuurmonumenten. Via de routeplanner van Route.nl zorgde ik er voor dat wij kris kras door het natuurgebied bij Wolfheze konden lopen. Zo misten wij niets van al het moois. Voor de liefhebbers is de gemodificeerde route hier te vinden.

Aanvankelijk volgen wij de route door het bos waarin de Wodanseiken staan, of ….zouden staan. Na enige omzwervingen vonden wij inderdaad enkele overgebleven exemplaren. Helaas waren deze meer dood dan levend. Gelukkig heeft het natuurgebied meer te bieden dan de eiken. Zo kent het een mooi glooiend heidegebied. Vooraal als de heide er in bloei staat, is het prachtig om daar doorheen te lopen.

Tot slot zijn er nog de Wolfhezerbeek en de Heelsumsebeek die zich kronkelend een weg vinden door het landschap. Al met al een mooie wandeling door een afwisselende natuur. Wat ons betreft een aanrader.

Bereikbaarheid

Met de trein: Station Wolfheze

Met de bus: Bushalte 590 en 589 Wolfheze Hotel

Met de auto: Parkeren Wolfhezerweg – N783

2 reacties op “Wodenseiken, heide en beken

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s