Struinen in het Kersbergsrak

Het Karsbergsrak, de kennismaking

De kennismaking met het Kersbergrak begon tijdens een fietstocht op 15 juni ’21 door de Vijfheerenlanden. Een deel van deze fietstocht reden wij na Lexmond over de dijk langs de Lek. Aan de Oude Haven van Lexmond, direct langs de Lek, hielden wij een koffiestop. Mijn oog viel direct op een prachtig grote solitaire boom op het einde van een strekdam. In gedachten zag ik al fraaie opnames. Reden dus om nog een keer voor dag en dauw hier naartoe te gaan.

Zoetwatergetijdegebied

Het Kersbergsrak is een uiterwaard langs de Lek ter hoogte van Lexmond, Gemeente Vijfherenlanden. De uiterwaard is na een herinrichting, onderdeel van ‘Geef de rivier de ruimte’, nu een zogenaamd zoetwatergetijdegebied. De getijden in de Lek zorgen voor de dynamiek in de uiterwaard. Zo loopt bij hoogwater de gegraven nevengeul vol met water. Bij laag water blijft slik achter en is het een toevluchtsoord voor verschillende soorten watervogels.

Struin en fotogeniek natuurgebied

Het Karsbergsrak is een struingebied, of te wel je kunt er vrij in bewegen. Het is tevens een natuurgebied dat voor zowel de landschaps- als de natuurfotograaf meer dan genoeg fotokansen biedt. Persoonlijk kom ik er het liefst bij het begin van het blauwe uurtje. Op dat moment is het nog niet toegestaan om het natuurgebied in te gaan. Dit is pas mogelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Wel is het mogelijk om op het einde van de Oude Haven de prachtige boom, zoals ik beschreef in de inleiding, te fotograferen. In de maanden mei – juli komt de zon mooi op over de Lek achter deze boom.

Bloemenweelde

In het voorjaar en de vroege zomer staat het Karsbergsrak vol met verschillende soorten bloeiende planten. Voor de macro-fotograaf is er dan meer dan voldoende te fotograferen. Langs de oever van de Lek ontstaan tijdens laag water kleine strandjes en ook dat levert interessante fotokansen.

Hieronder enkele opnames gemaakt in juni, juli en augustus ’21

Eén gedachte over “Struinen in het Kersbergsrak

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s