Uit de hoogte

Uit de hoogte

In deze blog de eerste opnames gemaakt met de DJI Mavic Mini 2 en wat informatief geschrijf eromheen.

Een uniek perspectief

Sinds een aantal jaren heb ik een drone; de DJI Mavic 2 Pro. Voor mij verbreedt de drone letterlijk en figuurlijk mijn horizon als natuur- en landschapsfotograaf. De drone beschouw ik als welkome aanvulling van mijn hobby fotografie mogelijkheden. Zo vind ik het bijzonder om te kunnen fotograferen en te filmen vanaf een plek waar je normaal gesproken niet kunt komen. Het geeft je op een hoogte naar eigen keuze, een bijzondere kijk op de ‘wereld’ onder je. Je ziet zaken, vormen, structuren etc die je vanaf de grond niet ziet. Het bied je een uniek perspectief.

Een Wiel of Kolk, overblijfsel van een dijkdoorbraak, langs de Lek tussen Beusichem en Ravenswaay.

Europese Wettelijke Drone Regelingen

Sinds enige tijd ben ik de meer dan tevreden bezitter van de DJI Mini 2. Het veel kleinere broertje of zusje van de DJI Mavic 2 Pro. De drone die bij mij meer in de kast staat als in de lucht vliegt. In ieder geval sinds 1 januari 2021. Het moment dat de Europese Wettelijke Regelingen voor drones / drone piloten van kracht werden. Voor de Mavic 2 Pro heb ik, vanwege zijn gewicht van 1050 gram, het drone vliegbewijs moeten halen. Bovendien werd de ruimte in het luchtruim nog meer beperkt. Kortom, de lol van het vliegen met drone was er voor mij wel af. Totdat ………..

De Lek op een nevelige ochtend met in de verte de spoorbrug bij Culemborg.

Minder gewicht, minder eisen aan de drone piloot

Totdat de DJI Mini 2 in november 2020 uitkwam. Na veel reviews en testen gelezen en gezien te hebben, kocht ik onlangs dan eindelijk de mini uitgave van de Mavic 2 Pro. Het kleine ‘beest’ zoals de Mini 2 ook wel genoemd wordt, heeft prima recensies. Mijn belangrijkste redenen voor de aanschaf waren het gewicht, de formaat en de kwaliteit van de camera.

  • Met nog net geen 250 gram valt deze Mini in de zogenaamde C1 klasse. Of te wel; er worden (veel) minder eisen gesteld aan de drone piloot. Bovendien is het luchtruim voor het vliegen van deze Mini wat ruimer.
  • Het formaat van de Mini 2 is zodanig dat ik hem in mijn jaszak kan steken. Dat maakt dat ik hem nu, zonder consessies, overal mee naartoe kan nemen. Voorheen moest ik de keuze maken, òf de camera mee òf de drone.
  • Tot slot de kwaliteit van de camera. Tja, deze is wel minder doordat deze Mini een kleinere beeldsensor heeft dan de Mavic 2 Pro. Toch is men goed te spreken over onder andere de fotokwaliteit.

De Spengense Molen langs het riviertje Bijleveld iets ten noorde van de plaats Kockenge in de Provincie Utrecht.

Obstakels waar ik wel om heen kan

Een gemis vind ik wel het ontbreken van de obstakel detectie sensoren bij de Mini 2. Deze mini heeft alleen detectie sensoren naar de beneden, voor een correcte landing. De Mavic Pro heeft detectie sensoren zowel naar beneden, als naar voren, naar achteren als naar links en rechts. Hiermee is de Pro een heel stuk veiliger om te vliegen. De Pro stopt automatisch wanneer er waar dan ook een obstakel wordt waargenomen. Bij de Mini 2 moet je dus heel goed zelf de omgeving in de gaten houden om een botsing te voorkomen.

Een mooi moment om drone opnames te maken is laat in de middag of vroeg in de ochtend bij helder weer. De zon staat dan laag en zorgt voor heel lange slagschaduwen. Een nagenoeg top down gefotografeerd object geeft deze lange schaduw dan goed weer, zoals het groepje bomen op de opname hierboven. Dit groepje bomen staat langs de over van de Honswijkerplas, een recreatieplas langs de Lekdijk nabij het plaatsje Tull en ’t Waal – Utrecht.

Opname gemaakt hangend net boven het bladerdek van de bossen bij de Pyramide van Austerlitz. De bladeren van de bomen beginnen voorzichtig de herfsttinten te vertonen.

Vliegen, vliegen en nog meer vliegen

Zoals ik al schreef is alertheid nog meer geboden, door het ontbreken van de detectie sensoren, bij het vliegen van de Mini 2. Dit onder de knie en krijgen betekent veel vlieguren maken. Gelukkig biedt de Wet- en Regelgeving mij daar ook voldoende ruimte voor. Het veelvuldig vliegen geeft mij tevens voldoende gelegenheid om (meer) foto’s te gaan maken. De volgende stap is dan het filmen vanuit de hoogte.

6 reacties op “Uit de hoogte

  1. Jan, je hebt helemaal gelijk! Ook ik stoor mij aan het geluid van een drone. Met name wanneer een drone piloot onnodig lang in de lucht is en zeker wanneer deze vliegt boven een natuurgebied (Natura 2000 gebieden). Het is namelijk een kleine moeite om vooraf te bedenken wat je gaat filmen of fotograferen. Daarnaast, en dat is je plicht, is het van belang om vooraf ook te kijken waar je wel mag en vooral waar je niet mag vliegen. Ik hoop dat ik met mijn vlieggedrag mens en dier zo min mogelijk stoor.

  2. Mooie beelden. Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan drones vanwege de irritante herrie boven je hoofd als je in een natuurgebied loopt. Boven het Leersumse veld mag er zo ver ik weet zonder speciale toestemming niet gevlogen worden, maar het gebeurt wel.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s