Te voet door de grienden langs de Oude Maas

Te voet door de grienden langs de Oude Maas

Door de grienden langs de Oude Maas

Enige tijd geleden, op 20 augustus jl. om precies te zijn, maakten wij wandelend kennis met een prachtig natuurhistorisch gebied: De Rhoonse grienden. Een natuurgebied wat je niet direct verwacht zo onder de rook van en ingeklemd tussen grote steden als Rotterdam. Toch is het een gebied dat al heel wat jaren langs de Oude Maas ligt. Het is van oudsher namelijk een natte akker (een griend) waar wilgenhout werd verbouwd. Tot ca 1960 waren er in Nederland veel grienden in bedrijf.

Na 1960 nam de vraag naar wilgenproducten af en werden de grienden veelal niet meer onderhouden. Zo niet de Rhoonse grienden! De wilgen hier worden nog steeds, traditiegetrouw, iedere drie jaar gehakt en geknot. Nog steeds worden er bekende en minder bekende producten van gemaakt. Te denken valt hierbij aan zinkstukken voor oeverbescherming en schuttingen van wilgentenen.

Een groen lint

Extra bijzonder zijn de Rhoonse grienden doordat zij buitendijks liggen. Dit betekent dat door het getijde verschil tweemaal per etmaal het water in en uit het gebied stroomt. De Rhoonse grienden gaan via Klein Profijt, een ‘wilgenjungle’, over in de Carnisse grienden. Zo vormen deze drie een groen lint langs de Oude Maas en is tevens de naam van de wandelroute die wij lopen. Een route door terrein beheerder Het Zuid Hollands Landschap, lopen een aantal avontuurlijke wandelroutes.

Tweemaal per etmaal natte voeten

De wandelroute is direct na het begin al interessant. Al snel loop je op een smal pad aan beide kanten geflankeerd door wilgenbomen. De bomen zijn klein van stuk. De grillige vormen verraden evenwel dat zij al flink op leeftijd zijn. Niet alleen staan de wilgen op het pad, maar loopt als het ware door een woud van wilgen. Wilgen die twee maal per etmaal met de voeten in het water staan. Zelf hoef je niet bang te zijn dat jij bij hoogwater natte voeten krijgt. Het pad ligt hoog genoeg.

Ophaalbruggetjes

Wandelend door de grienden passeer je met regelmaat een ophaal bruggetje over een kreek. Zelfs de smalste kreken steek je over via een ophaalbrug. Bij een eerste bezoek vraag je je af waarom in dit nauwelijks doordringbaar gebied zoveel ophaalbruggetjes zijn. Toch is het niet verwonderlijk want, zoals al eerder aangeven, worden de wilgen in deze grienden eens per drie jaar gehakt en geknot. Hiervoor gebruikt men speciale vaartuigen die via de kreken en kreekjes bij de wilgen in de grienden kunnen komen.

Avontuurlijke plankieren

Naast de bijna eindeloze smalle paadjes door de grienden wandel je ook soms over een plankier. Vanaf dit plankier heb je ruim zicht op de directe omgeving van de Oude Maas. Het wandelen over deze plankieren maakt de tocht extra avontuurlijk.

Zuinig op het Zuid-Hollands Landschap

Na ruim 20 kilometer arriveren wij weer bij het beginpunt van een avontuurlijke wandeling door een fantastisch mooi gebied. Een gebied met een grote cultuur historische waarde. Wij hopen dan van harte dat het Zuid-Hollands Landschap zich nog maar lang mag blijven inzetten voor het behoud ervan. Wij zullen het werk van deze Stichting dan ook van ganser ‘💚’-te blijven steunen. Dat wij (ook) deze wandeling sterk aanbevelen, lijdt dan ook geen twijfel.

Tot slot

Vanaf het beginpunt bij de jachthaven van Rhoon, kun je kiezen voor een wandelroute van 6,5 of 16 kilometer. Wij kozen voor de 16 kilometer route, die wij enigszins hebben aangepast. Beide wandelroutes van het Zuid-Hollands Landschap vind je hier.

De route die wij liepen vind je hier. Let wel: Onze wandelroute is niet overal rolstoelvriendelijk. De paden langs deze route kunnen of heel smal en/of slecht begaanbaar door gras en modder. De jachthaven is prima bereikbaar met het Openbaar Vervoer en met de auto. Voor de auto is er volop parkeerruimte. Zeker wanneer je besluit vroeg te gaan wandelen!

Hieronder nog enkele andere foto’s gemaakt tijdens de wandelroute door de grienden langs de Oude Maas bij Rhoon

3 reacties op “Te voet door de grienden langs de Oude Maas

  1. Dank je Henk. Je hebt gelijk wat de hdr-achtige weergave van de foto’s. Ga er nog meer rekening mee houden om dat effect tot een minimum te beperken.

  2. Dit is wel een heel prachtig gebied, ik ben het meteen gaan opzoeken op Google Maps. Het ligt zeker nog binnen ons actieterrein 🙂 Bedankt voor de links van de routes maar vooral voor je schitterend fotowerk !

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s