Molen De Hoop – gorinchem

EEN MOLEN ZELF VERANDERT NIET, HET DECOR WAARIN DEZE STAAT VERANDERT DAARENTEGEN VOORTDUREND

Molen De Hoop – Gorinchem

Dit maal in de serie De Nederlandse Molen in Midden Nederland een ander type molen als de tot nu toe beschreven molens. In dit artikel staat korenmolen De Hoop in Gorinchem (1764) centraal een zogenaamde stellingmolen.

Een stellingmolen

Een stellingmolen is een hoge ronde stenen windmolen met een galerij of stelling. Een stellingmolen staat, net als De Hoop in Gorinchem, in bebouwd gebied. Om voldoende wind te kunnen vangen moesten de wieken van de molen boven de omliggende gebouwen uit komen. Een stellingmolen is daarom beduidend hoger dan andere molens. Door de hoge bouw kwamen de wieken echter ook niet, zoals gebruikelijk, tot net boven de grond (een grondzeiler). Voor de molenaar was het daardoor onmogelijk om de zeilen op de wieken te leggen en de wieken te kruien. Dit loste men op door een galerij of stelling rond de molen, net onder het laagste punt van de wieken, te bouwen. Dit gold ook voor de staart waarmee de molenaar de molen kruit.

portfolio-molens

Stellingmolen op een stelling

Molen De Hoop in Gorinchem is niet alleen een stellingmolen, maar staat ook op een stelling. Althans zo zie ik de eeuwenoude stadswal waarop de molen staat. Deze stadswal was er tenslotte ter verdediging van de stad. De oude kanonnen bij de molen onderstrepen deze functie. Hoe dan ook, de molen en de unieke locatie maken het zeker de moeite van het fotograferen waard.

portfolio-molens

Gunstige ligging voor zonsopkomst en -ondergang

Door de ligging hoog op de vestingwal is molen De Hoop rondom te fotograferen. Hiertoe kun je verschillende wandelpaden belopen. Dit betekent ook dat je zowel tijdens zonsopkomst als -ondergang een gunstige fotoplek kunt vinden langs de wandelroute.

De Hoop verlicht

In de avondschemering zijn de vestingwal en molen De Hoop duurzaam verlicht. Oók dan is het de moeite waard om de molen te fotograferen. Hierbij is het gebruik van een driepoot statief uiteraard een must.

Locatie

  • Dalemwal 21
  • 4201 BS – Gorinchem
  • Zuid-Holland

Bereikbaarheid

Molen De Hoop is prima bereikbaar met Openbaar Vervoer: Trein en bus. Voor de auto zijn er meerdere parkeerplaatsen (betaald).

2 reacties op “Molen De Hoop – gorinchem

  1. Mooi artikel en pracht foto’s. Zeer zeker de molen in het licht. Dit nodigt uit om op die plek te fotograferen.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s