Timelapsegrafie

TIMELAPSEGRAFIE

Fotograferen is een van de drie methodes die ik gebruik om beelden vast te leggen. Een daarvan is al langere tijd het opnemen van videobeelden. Nee, helaas geen natuuropnames, maar opnames gemaakt met een action camera tijdens onze wandel- en fietstochten. Opnames die hoofdzakelijk voor privégebruik zijn en daarom ook niet op mijn website of in de social media komen. Sinds kort is daar die derde methode bijgekomen: timelapsegrafie.

TIMELAPSE GRAFFITI

Mocht je via Google op zoek gaan naar het woord timelapsegrafie, dan zul je deze er niet tegenkomen. Ja, wel timelapse-graffiti, maar dat is heel iets anders. De begrippen fotografie en videografie kennen wij allemaal, maar timelapsegrafie…….? Maar waarom noem ik mijn nieuwe hobby dan timelapsegrafie? Welnu, er is geen officiële naam die de lading dekt. Dit heeft te maken, denk ik, omdat een timelapse video op verschillende methoden gemaakt kan worden. De meest bekende methoden zijn de video-timelapse en de foto-timelapse.

DE SIMPELE EN DE PROFESSIONELE METHODE

De videomethode wordt ook wel de snelle of de simpele methode genoemd. De fotografie methode daarentegen de professionele. Of te wel: bij de video-timelapse doet jouw camera àl het werk en bij de fotografie methode ben jij degene die het meeste werk mag verrichten.

Bij de video-methode maakt je camera gedurende bepaalde tijd, een aantal door jou ingesteld aantal videoframes per seconde. Jouw camera plakt vervolgens al deze frames aan elkaar en klaar is Kees. Bij de foto-timelapse maakt jouw camera gedurende een bepaalde tijd een door jou ingesteld aantal foto’s per seconde. Hierna heb je een groot aantal foto’s dat al snel een getal heeft bestaande uit drie cijfers. Wat je allemaal moet doen voordat je uiteindelijk naar je timelapse film kunt kijken zal ik je hier besparen. In het kort komt het erop neer dat alle foto’s verbeterd en omgezet worden naar een MP4 bestand. Kortom, een tijdrovende bezigheid.

CAMERA EN INSTELLINGEN

De camera die ik tot op heden gebruik voor de timelapse is de GoPro Hero 8 Black. De camera biedt de mogelijkheid om de timelapse op beide methodes te maken. Zoals al geschreven; ik kies voor de videomethode. Hierbij laat ik de camera het werk doen vanaf opname tot en met de timelapse film in MP4 formaat.

Hieronder staan, voor de liefhebber, de instellingen die ik gebruik bij het maken van een timelapse film van wolkenluchten.

 • Resolutie: 4K
 • Lens: liniair
 • Interval: 5 sec
 • Format: video
 • Zoom: 1x
 • EV: 0
 • Whb: 5500K
 • ISO min: 100
 • ISO max: 100
 • Sharpness: high
 • Color: GoPro

VAN MP4 TOT FILM

Vervolgens edit ik het MP4 bestand uit de camera in Adobe Primiere Pro tot een compleet filmpje. Of te wel het toevoegen van teksten en muziek. Als laatste sla ik het eindproduct op in Vimeo en ‘verpak’ de link naar het filmpje in een afbeelding. Een voorbeeld van dit alles vind je door op onderstaande afbeelding te klikken. Als het goed is wordt je doorgestuurd naar de website van Vimeo en kin je het timelapse filmpje afspelen.

VERZOEK

Waar ik erg benieuwd naar ben is of je inderdaad de timelapse kunt zien. Laat dit s.v.p. weten in de reactie ruimte onderaan deze pagina. Mocht het niet lukken, dan zou ik graag willen weten wat je ziet aan meldingen en dergelijke. Dank je al vast voor de te nemen moeite.

Oh ja, ik verneem ook graag wat je van het filmpje vind. Laat gerust weten wat ik kan doen om het te verbeteren.

6 reacties op “Timelapsegrafie

 1. Schitterend!! Ik lees je, hoe bewerkelijk het is om tot een zo indrukwekkend resultaat te komen. Welldone!

 2. Dank je wel voor je reactie Rudi. Leuk te lezen dat ook jij geïnteresseerd bent het timelapse. Nog leuker te lezen dat mijn timelapse-poging jou opnieuw geïnspireerd heeft. Ben uiteraard benieuwd naar jouw resultaten! Ook een fijne dag verder.

 3. Dag Hans, natuurlijk ook gekeken en het is werkelijk fantastisch om dit beeld te zien. Ik vind het ook mooi dat je eerst een foto door het beeld laat komen en daarna de timelapse. Alles gaat goed om na de klik op filmpje direct op de pagina van Vimeo te komen. Genoten.

 4. Zeer interessant artikel Hans. Zelf heb ik ooit al eens een poging ondernomen en ja het werkte 🙂 Misschien moet ik toch maar eens wat serieuze pogingen gaan ondernemen, zeker als ik naar jou resultaat hier kijk.
  Je hebt me er weer warm voor gemaakt 🙂 Fijne dag nog en bedankt !

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s