En even was het winter

Eén april 2022

Wie had verwacht dat na een zonovergoten periode, Nederland op 1 april ’22 zou veranderen in een winterwereld? Velen zullen gedacht hebben aan een 1 april grap van het KNMI, maar dat was het zeker niet! Grote delen van Nederland waren inderdaad op die bewuste ochtend bedekt met een laag sneeuw. Prachtig natuurlijk, maar voor de natuur waar van alles al in de knop of zelfs in bloei staat, zeker niet best. Vooral voor de fruittelers kan de vorst wel eens een ramp betekenen. Met name de kersenboomgaarden in de omgeving waar ik woon, staan al volop in bloei.

Beschermend laagje sneeuw

Het komt wel vaker voor dat het plotseling wintert in het voorjaar. De fruittelers beregenen bij nachtvorst dan hun boomgaarden. Het dunne laagje water beschermt de vrucht tegen de gevolgen van de vorst. Binnen in het ijs kan de temperatuur tenslotte niet lager worden dan 0 graden Celsius. Gelukkig vroor het die bewuste nacht niet en bovendien vervulde het laagje sneeuw op de bloesem dezelfde functie als het water. Voor aankomende nacht, 2 op 3 april, wordt er evenwel nachtvorst verwacht, dus zal er volop beregent worden in de regio.

Sprookjesbeelden

Zo alles heeft ook deze weeromslag zijn keerzijde. Voor de opbloeiende natuur is de nachtvorst een ramp, maar het levert wel fraaie beelden op. Vooral het beregenen van de boomgaarden is goed voor spectaculaire en sprookjesachtige beelden. De afbeeldingen hieronder die ik vorig jaar mocht maken getuigen daarvan.

Puur Hollandse winterbeelden

Ook als landschapsfotograaf kwam ik op 1 april ook prima aan mijn trekken. Eindelijk was er de kans om enkele molens in de winter te fotograferen. Hiervoor reed ik naar Het land van Leusden en Altena waar op betrekkelijk korte afstand een aantal van mijn favoriete molens staan. Te weten de Uitwijkse, de Zandwijkse Molen en de Oude Doornse Molen nabij het plaatsje Uppel. Niet veel verder de Noordeveldse Molen bij het plaatsje Dussen. Helaas, voor mij, lag er in dit deel van Nederland niet veel sneeuw, dus beperkte ik mij tot de Uitwijkse en de Zandwijkse Molen. Ondanks dat er niet veel sneeuw lag was één zijde van de molens mooi bedekt met een laag opgewaaide sneeuw. Dit gaf precies dat extra waardoor er puur Hollandse winterse beelden ontstonden.

8 reacties op “En even was het winter

  1. Zeer mooie winterse impressies Hans en dat in de lente 🙂 Ook de foto gans bovenaan in je banner vind ik schitterend.

  2. De bovenste plaat vind ik geweldig, juist mooi weinig sneeuw hierdoor zie je het bruine riet en grasstengels.Bovendien drie molens in deze foto. Topplaat.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s