Kaapsebossen, herfstbos in verschillend perspectief

De Kaapsebossen

Op dit moment kleuren de bossen weer in prachtige herfsttinten. De Amerikaanse eik is een van de eerste die verkleurd, snel gevolgd door de andere blad-dragende bomen. De paddenstoelen schieten als ….. uit de grond en verschijnen dit jaar in grote getale. Het is ieder jaar weer een pracht die schreeuwt om gefotografeerd te worden. Voor dit artikel heb ik gekozen om het herfstbos eens vanuit verschillend perspectief met je te delen. Het bos dat ik hiervoor kies zijn De Kaapsebossen.

De Kaapse Bossen maken deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug en zijn te vinden tussen de plaatsen Leersum en Doorn. De Kaapsebossen ontlenen de naam van een eerdere eigenaar Hendrik Swellengrebel. Hij kocht, na terugkomst uit Kaapstad Zuid Afrika, rond 1750 het gebied aan. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad.

The Kaapsebossen

At the moment, the forests are turning in beautiful autumn colors again. The American oak is one of the first to discolor, quickly followed by the other leaf-bearing trees. The mushrooms are sprouting like ….. and appearing in large numbers this year. Every year it is a beauty that screams to be photographed. For this article I have chosen to share the autumn forest with you from different perspectives. The forest I choose for this is De Kaapsebossen.

The Kaapse Bossen are part of the Utrechtse Heuvelrug moraine and can be found between the towns of Leersum and Doorn. The Cape Forests derive the name from a previous owner Hendrik Swellengrebel. After returning from Cape Town South Africa, he bought the area around 1750. The woods reminded him of the forest behind Table Mountain near Cape Town.

Vanuit de lucht / From the sky

De Kaapsebossen zoals een vogel deze ziet / The Kaapsebossen as a bird sees it

Wat moet een vogel toch genieten wanneer deze in de herfst over de Kaapsebossen vliegt! Het bekijken van de Kaapsebossen vanuit de lucht bied je een ongekend spectaculair perspectief. Dan is niet alleen de variatie aan bomen prachtig te zien, maar ook de variatie aan herfstkleuren. Ook worden de voor de Utrechtse Heuvelrug specifieke glooiingen mooi zichtbaar.

What a joy a bird must have when it flies over the Kaapsebossen in autumn! Viewing the Kaapsebossen from the air offers you an unprecedented spectacular perspective. Then it is not only beautiful to see the variety of trees, but also the variety of autumn colors. The slopes specific to the Utrechtse Heuvelrug are also nicely visible.

Vanaf een toren / From a tower

Toren de Kaap, 25 meter trappen klimmen om bovenop te genieten van het uitzicht / Toren de Kaap, climbing 25 meters of stairs to enjoy the view on top

Wanneer je via de trappen op het platform van Toren de Kaap bereikt kijk je vanaf bijna 80 meter over de boomtoppen heen. De toren zelf is namelijk 25 meter hoog, maar staat bovendien op een 53 meter hoge heuvel. Een perspectief dat ook unieke beelden kan opleveren. Spectaculaire is het wanneer nevel de bossen heeft bedekt. Veel verder dan de Kaapsebossen kun je zien bij helder weer. Het is een hele klim, maar uiteindelijk is dit meer dan de moeite waard.

When you reach the Cape via the stairs on the platform of Toren de Kaap, you look over the treetops from almost 80 meters. The tower itself is 25 meters high, but it also stands on a 53 meter high hill. A perspective that can also produce unique images. It is spectacular when mist has covered the forests. You can see much further than the Cape Forests in clear weather. It is quite a climb, but in the end it is more than worth it.

Op wandelhoogte / at walking height

Doorkijkjes / See-througs

Wandelend door het bos ben ik vooral gefocust op doorkijkjes. Vooral in de herfst worden deze doorkijkjes omlijst door fraai gekleurde natuurlijke kaders. Op wandelhoogte is dus zeer zeker ook een boeiend perspectief.

Walking through the forest I am mainly focused on see-throughs. Especially in autumn, these see-throughs are framed by beautifully colored natural frames. Walking height is therefore certainly also a fascinating perspective.

Laag bij de grond / Close to the ground

Op ooghoogte ben je één met de paddenstoelen / At eye level you are one with the mushrooms

Herfst betekent voor mij op mijn buik liggen op de bosgrond met mijn neus tussen de dode bladeren. De herfstgeuren bij de bron opsnuiven en op ooghoogte zijn met de paddenstoel. Het meest lage perpectief dat ik bedenken kan. Hèt perspectief om de paddenstoel zo mooi mogelijk te kunnen fotograferen.

Autumn for me means lying on my stomach on the forest floor with my nose between the dead leaves. Sniff the autumn scents at the source and be at eye level with the mushroom. The lowest perspective I can think of. The perspective to photograph the mushroom as beautifully as possible.

8 reacties op “Kaapsebossen, herfstbos in verschillend perspectief

  1. Wat een verrassing de doorkijkjes die je gevonden hebt. Weer eens iets anders.
    De paddestoelen uitmuntend gefotografeerd. Heerlijk om je verhaal daarbij te lezen.

  2. Dank je wel Henk. Ja, het herfstbos met beide benen op de grond is al prachtig, maar als je het vanuit de hoogte kunt zien is het helemaal een plaatje.

  3. Wat een schitterende foto’s Henk, echt om bij weg te dromen. Zowel de beelden vanop de toren (ik dacht eerst dat je een drone had gebruikt) als deze op ooghoogte zijn om van te snoepen. Niet te vergeten de paddenstoelen natuurlijk. Wel een heel bijzonders groepje had je daar bij elkaar !

  4. Geweldig, Hans! Heerlijk om over de bossen te vliegen, af te dalen naar zo’n sprookjesachtige omgeving en dan de pracht van dichtbij te zien

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s