Acht maal de Achtkante Molen

Gevoelloze vingertoppen

Onlangs (8 februari) bezocht ik samen met mijn foto vriendin Martijna de Achtkante Molen bij Groot-Ammers. Omdat er een heldere nacht werd voorspeld moesten wij het wat kleuren betreft van het blauwe uurtje hebben. Dus….vroeg opstaan om ruim op tijd op de fotolocatie te zijn. Normaal gesproken niet zo een probleem, maar de kou die ochtend was verre van prettig. Al snel hadden wij geen gevoel meer in de vingertoppen. Erg onhandig bij het bedienen van de knopjes van je toestel. Maar……vanaf het moment dat wij aankwamen was het genieten. Genieten van een prachtige intens blauwe lucht met een oranjerode streep aan de horizon. Een streep die langzamerhand de lucht helemaal oranjerood kleurde totdat de zon opkwam.

Klik op een afbeelding om deze in een grotere uitgave en op een nieuwe pagina te bekijken.

Spiegel

De Achtkante Molen tekent mooi af tegen het eerste daglicht tijdens het blauwe uurtje. De windstilte zorgt ervoor dat het wateroppervlak een spiegel wordt. Het lage standpunt maakt dat de rietpluimen fungeren als een natuurlijk kader aan de rechterkant van de foto.

Ander perspectief

Vanuit de richting van Groot-Ammers ligt vlak voor de Achtkante Molen een mooie brug. De molen vanaf de brug fotograferen is een mogelijkheid die het geheel in een ander perspectief plaatst. Met het lage standpunt krijgt het, deels met ijzel bedekte wegdek van de brug, extra aandacht.

Zichtlijn

Na de brug kun je afdalen naar een pad langs het water. Op dit punt zijn de brug, de molen en het riet aan de overzijde goed voor interessante beelden. Door de langste zijde van de brug links in beeld te brengen ontstaat er een duidelijke zichtlijn naar de molen.

Natuurlijk kader

Even verderop het pad vind je mogelijkheden om de molen te fotograferen tussen het riet door. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk kader om het hoofdonderwerp.

Rust

Nog weer iets verder lopen langs het water biedt opnieuw interessante fotokansen zoals de foto hierboven laat zien. Wat betreft compositie heb ik de Achtkante Molen bewust links tussen de rietkraag geplaatst met de bedoeling rust en regelmaat in de foto te creëren.

Een zon ster als toegift

Wanneer bij een wolkenloze lucht de zon opkomt is het vaak snel gedaan met het fotograferen richting de zon. Reden om nèt na het verschijnen van de zon aan de horizon nog even snel een foto te maken. Dat is over het algemeen het moment waarop de intensiteit het zonlicht nog laag is. Met een groot diafragma getal is dan zelfs de kans dat de zon mèt ster de foto siert.

Vanuit de lucht

Een niet alledaags perspectief is wel het beeld van de Achtkante Molen vanuit de lucht. Zwevend op een hoogte van ongeveer 15 meter wordt veel van het landschap waarin de molen staat zichtbaar. Wij zien nu zaken die op grondhoogte onzichtbaar blijven en juist dat maakt de foto interessant. Voor deze foto heb ik bewust gekozen voor een niet al te hoge hoogte waardoor de bovenkant van de molen nog boven de horizon uitkomt. Bij een hogere hoogte zou de molen als object verdwijnen in het landschap. Nu behoudt de molen nog zijn imposante uitstraling.

Functionele bewegingsonscherpte

Deze foto, gemaakt door Martijna, geeft mijns inziens prachtig weer hoe koud het was die ochtend. Niet mislukt door de bewegingsonscherpte. Nee, in tegendeel juist! Deze onscherpte geeft namelijk de bewegingen mooi weer die ik op dat moment maakte. Enerzijds in een poging mijn linker hand op te warmen door warme ademlucht tegenaan mijn handschoen te blazen, terwijl de andere mijn camera bediend.

Molen informatie

Meer informatie over de Achtkante Molen bij Groot-Ammers vind je hier…..🔍

4 reacties op “Acht maal de Achtkante Molen

  1. Dank je wel voor je mooie reactie en tja ook ik vind het soms best lastig om het warme bed vroeg te verruilen voor een ijskoude buitenlucht. Toch ben ik iedere keer blij dat ik het besluit nam in toch te gaan.

  2. Dank je wel Martijna en dank ook voor jouw aanwezigheid. Samen op foto pad, zoals wij dit noemen, betekent niet alleen onze passie delen maar ook veel mooie momenten en beelden.

  3. Wat heb je ‘onze’ molentocht duidelijk omschreven. Juist op het mooiste moment kon ik de knopjes niet meer bedienen, zo koud de vingertopjes. Maar jij ging door en hebt de ochtend prachtig vastgelegd.

  4. Koud! Ik weet niet waardoor het komt maar de kou heeft er voor gezorgd dat ik de afgelopen maanden weinig “ buiten” ben geweest. Nu ik jouw foto’s zie heb ik daar wel spijt van. Maar ik voel ook de kou door de foto’s heen ;).

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s