Weg van de Tiendweg

Al heel lang ben ik weg van een Tiendweg. Een Tiendweg, een op een kade aangelegd pad of weg door een veenweidegebied. Aan weerszijde van de kade ligt een sloot en loopt veelal parallel aan een rivier. De betekenis die aan het begrip Tiendweg wordt gegeven is divers. Zo wordt een Tiendweg in verband gebracht met de vroegere waterbeheersing in en de ontginning van een bepaald gebied.

Tiendwegen komen voor in rivieren- en veenweidegebieden in Midden Nederland. Hier zijn zo’n 55 historische Tiendwegen bekend. De foto’s op deze pagina nam ik op 31 januari ’23 op de Tiendweg tussen Oudewater en Haastrecht.

Wandelen over een Tiendweg; een oer Hollandse beleving

Kilometers lang doorsnijdt een Tiendweg het weidelandschap

De sloten die haaks op de sloot langs de Tiendweg uitkomen, geven de grens van een perceel aan

6 reacties op “Weg van de Tiendweg

  1. Dank je wel voor je mooie reactie Martijna. Een serie maken vind ik wel een goed idee, want er zijn best wel wat Tiendwegen in midden Nederland.

  2. Wat grappig is dit! Je leert ons steeds weer iets en maakt er prachtige fotoos ter illustratie bij! Dank!

  3. Wat goed dat je dit gefotografeerd hebt en zo duidelijk geschreven, Heb hier nog nooit van gehoord. Daar zou je dus echt een serie van kunnen maken van verschillende Tiendwegen. Je hebt er weer erg mooie plaatjes bijgeplaatst.

  4. Ik had er nog nooit van gehoord Hans maar ze zijn wel zeer mooi. Iets wat we bij mijn weten hier in België niet echt kennen.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s