Vlinders 2023 – het oranjetipje

Gelukkig, ze zijn er weer of …… nog

Het is april, het begin van het vlinderseizoen in Nederland dus op zoek naar een van de eerste voorjaarsvlinders: het oranjetipje. Zodra de pinksterbloemen bloeien zouden zij te vinden moeten zijn. De pinksterbloem speelt namelijk een belangrijke rol in het leven van het oranjetipje. Zo is het, naast o.a. look zonder look, een geliefde waardplant van het oranjetipje. Of te wel; de plant waarop het vrouwtje haar eitje afzet èn de plant die zorgt voor de noodzakelijke nectar voor het oranjetipje. Geen wonder dat deze vlinder veel op en bij de pinksterbloem te vinden is.

Het aantal pinksterbloemen is half april echter nog laag. Her en der verschijnen er enkele exemplaren. Begin mei, na flink wat regen en zonneschijn, staan er gelukkig weer hele velden vol. Het zoeken naar het oranjetipje kan beginnen. Op 7 mei is het raak. Op een kleine strook groen in natuurgebied Vossenbroek – Ede, staat een handje vol pinksterbloemen. Hierin ontdekken wij warempel 3 exemplaren. Dit stemt natuurlijk hoopvol. Hoopvol omdat het oranjetipje er weer is en nog belangrijker, dat het er nog steeds is!

Het is overigens niet zo dat het oranjetipje alleen op de pinksterbloem te vinden is, zoals je kunt zien op de foto’s hieronder. Foto’s die ik, samen met een fotomaat, maakte in het eerder genoemde natuurgebied Vossenbroek.

Het oranje eitje van het oranjetipje, nauwelijks met het blote oog te zien

De pinksterbloem, een geliefde waardplant van het oranjetipje en belangrijke vindplaats van deze vlinder

Met enig geluk tref je twee exemplaren aan op één plant, in dit geval een vrouwtje en een mannetje

Niet alleen op de pinksterbloem is het oranjetipje te vinden, maar ook op, zoals hier, de bloem van het koolzaad

Of op de boterbloem

Ook de koekoeksbloem is een gewilde rustplek van het oranjetipje

Pas als de vleugels open gaan is goed te zien waarom het oranjetipje zo heet

Meer over het oranjetipje vind je hier

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s