Amsterdamse Waterleidingduinen – vossen circus

Op zoek naar de vos

De Amsterdamse Waterleidingduinen, een groot en gevarieerd natuurgebied gelegen tussen Zandvoort en Noordwijk. De Amsterdamse Waterleidingduinen, tevens het oudste waterwingebied van Nederland. Een ingenieus en een enorm uitgestrekt met de hand gegraven kanalensysteem. De Amsterdamse Waterleidingduinen, het leefgebied van vele soorten dieren waaronder het damhert. Wandelend door het gebied kom je deze damherten vast en zeker tegen en laten zich goed fotograferen. Zij zijn zo langzamerhand gewend aan het wandelend publiek.

Een ontmoeting met de vos daarentegen is niet uitgesloten, maar minder zeker dan de ontmoeting met het damhert. Toch zijn er in het uitgestrekte gebied plekken waar de vos zich vertoont aan het publiek. Zo ook is dit jaar een plek gevonden waar een vossengezin woont. De missie voor mij en mijn fotovrienden op de vroege vrijdagochtend de 5e mei is dan ook het vinden van dit vossengezin.

Klik op een afbeelding om deze in een vergrote versie te kunnen bekijken

Onderweg laat geregeld een groepje damherten zich zien en fotograferen. Mocht ik de vossen niet vinden, dan heb ik in ieder geval toch foto’s met de herten erop

Een vriendelijke bezoeker laat ons op een overzichtskaart bij de ingang zien waar het vossengezin woont. Het is een summiere aanwijzing, maar …… zo beweert de man, als wij mensen op een kluitje in de duinen zien, dan hebben we de plek gevonden. Met deze informatie gaan wij op pad. Mijn vrienden op de fiets en ik te voet.

Na heel wat kilometers afgelegd te hebben heb ik nog steeds geen vossen gevonden. Gelukkig hebben mijn vrienden op de fiets uiteindelijk geluk. Via locatie delen van whatsapp zie ik na opnieuw een flinke wandeling inderdaad een groep mensen. Zij zitten allen rond een duinpan naar iets te turen in dié duinpan. Het blijkt een slapende welp te zijn en nauwelijks zichtbaar.

Na enige tijd komt er een tweede en nog weer wat later een derde welp uit het hol gelopen. Zij laten ons vervolgens volop mee genieten van hun stoeipartijen. Het aanhoudende ratelen van de camera’s lijkt hen niet van hun spel te weerhouden. Na ruim een half stoeien vinden de welpen het welletjes en een voor een verdwijnen zij in het hol. Nu ben ik absoluut geen fan van het fotograferen in de natuur temidden van een groep medefotografen. Nu achteraf heb ik absoluut geen spijt dat ik ben ingegaan op de uitnodiging van mijn fotovrienden. Ook de vele kilometers die ik te voet heb afgelegd deren mij nu niets meer, ik had dit niet willen missen….

Extra informatie Amsterdamse Waterleidingduinen

Bezoekers

Fotografen

Fietsontheffing

2 reacties op “Amsterdamse Waterleidingduinen – vossen circus

  1. What a delightful series of fox cub photos. How lucky you were to find them.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s