Ochtend nevel boven de hei

Vanmorgen in het donker, ja de dagen worden steeds korter, vertrokken richting Huizen. En dit keer heb ik geluk. Als ik er aankom is de zon nog niet op en hangt er een lichte ochtendnevel deken over de heide. Snel maak ik mijn spul klaar en wandel de heide op. Niet ver van de parkeerplaats vind ik al een mooi plekje met een paar bomen in de nevel op de achtergrond.

Langzaam maar zeker wordt het lichter en helaas verdwijnt de nevel ook snel. All eenmaal de zon aan de horizon is verschenen, is het snel gedaan met de neveldeken. Maar, nu komen de mooie paarse kleuren van de hei mooi tot zijn recht. Nu kan ik ook direct mijn nieuwe HD Grad filter uitproberen. De werking van dit grijsverloopfilter komt het beste naar voren als er wolken zijn en er grote contrastverschillen zijn.  Het grijs gecoate deel van het filter aan de bovenzijde geplaatst zorgt voor de verlaging van de belichting. Hierdoor wordt de lucht cq worden de wolken meer geaccentueerd op de foto. Maar goed, er zijn nu geen wolken, maar desalniettemin probeer ik het filter uit.

Door de vochtigheid en de zon zijn honderden spinnenwebben in allerlei maten en vormen mooi zichtbaar. Ook een dankbaar foto object en tijd voor de macrolens. Niet alleen de ‘traditionele’ spinnenwebben zijn mooi, maar vooral ook de massa’s die als het ware een deken vormen over de heide (foto hieronder). Na een kleine 2 uur heb ik genoeg gezien en gefotografeerd op de heide bij Huizen en breng ik nog een bezoek aan de bossen van Lage Vuursche.

 Daar tref ik mooie zonneharpen aan en ook dat is altijd een prachtig fotogeniek fenomeen. In tegenstelling tot de foto’s op de heide, leg ik de zonneharpen vast via de HDR methodiek. Hierdoor worden de zonnestralen mooi zichtbaar op de foto. Na ook in de bossen bij Lage Vuursche een tijdje te zijn geweest, is het tijd om huiswaarts te keren, ik ben tevreden.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: