Macro opnames

Macrofotografie blijft me altijd boeien, althans opnames van ‘bloemetjes en bijtjes’ van heel dichtbij. Veel compact camera’s hebben een macro instel mogelijkheid, meestal aangeduid door een bloemetje op de knop. In het geval van een digitale spiegelreflex camera (DSLR) fotografeer je met een specifieke macro objectief! Want van macrofotografie is eigenlijk pas sprake als je op ware grootte (verhouding 1:1) kunt fotograferen. Als je kleiner fotografeert spreken we van close-up fotografie. Maar goed; macro of close-up……. het gaat erom dat de afbeelding van het onderwerp heel dichtbij wordt weergegeven. Het macro objectief dat ik gebruik is een 100mm objectief. Hiermee kan ik van een relatief grotere afstand ten opzichte van het onderwerp toch het onderwerp heel dichtbij fotograferen. Het is dus in feite een tele-macro-lens.

Hoe dan ook, ik mag graag bloemen, insecten en zo voort van heel dichtbij fotograferen. Zo zie je veel details van een insect die je normaal gesproken niet zo snel met het blote oog ziet. Macro opnames maken van insecten kun je het beste doen in de vroege ochtend als de beestjes nog niet zijn opgewarmd. Een insect krijgt pas energie als de omgevingstemperatuur boven de 10 graden Celsius is. Het allermooiste vind ik wanneer er ook nog eens dauwdruppels op het insect zitten. Macro opnames tot slot maak ik bij voorkeur met gebruikmaking van een driepoot statief of soms ook een eenpoot statief (monopad). De reden om een statief te gebruiken heeft alles te maken met het feit dat je al heel snel bewegingsonscherpte hebt als je uit de hand fotografeert. Zeker wanneer er ’s morgens nog weinig licht is.

240513-libelle

Canon EOS 5DMII, FL100mm, EP1/125s, F8, ISO640
nabewerking met Lightroom 4

240513-kever

Canon EOS 5DMII, FL100mm, EP1/80s, F5, ISO400
nabewerking met Lightroom 4

240513-bloemdruppels

Canon EOS 5DMII, FL100mm, EP1/100s, F4.5, ISO400
nabewerking met Lightroom 4

180513-paardebloem-en-vlieg

Canon EOS 5DMII, FL100mm, EP1/160s, F6.3, ISO320
nabewerking met Lightroom 4

One Comment on “Macro opnames

  1. Wat een schitterende Foto’s Hans …

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: