Fotobewerking met Luminar 4

Image EXIF Data

  • Date Taken: 29 May 2020, 06:05:55
  • Camera: X-T3
  • Focal Length: 16.5
  • Aperture: f/8
  • ISO: 200
  • Shutter Speed: 1/150 second

Ken je dat? Sta je ergens en het landschap schreeuwt om er een foto van te maken. Maar ja, de lucht is of strakblauw of egaal grijs. Zo’n lucht die de waarde van je landschapsfoto al bijvoorbaat degradeert. Ja, je kunt natuurlijk in Photoshop er een andere lucht opplakken, maar ja….als je geen Photoshop hebt of, zoals ik, er geen kaas van hebt gegeten.

Het team van Skylum, de creator van onder andere het fotobewerkingsprogramma Luminar heeft onlangs een nieuwe versie uitgebracht; Luminar 4. Deze update is voor velen zoals ik een uitkomst als het gaat om kansloze landschapsfoto’s door het ontbreken van een fraaie wolkenlucht. Het programma vervangt binnen no-time en zonder enige kennis van lagen etc jouw saaie lucht in je prachtige landschapsfoto. Het doet dit verbluffend goed, want ik zie op een foto absoluut niet dat een lucht later eraan is toegevoegd.

Het bewerkingsprogramma Luminar heb ik al heel wat jaren en maak daar, naast Lightroom, met grote regelmaat gebruik van. Je kunt jouw foto’s met dit programma namelijk net die verbetering of dat extraatje geven dat jou tevreden maakt over jouw foto. Eerdere updates heb ik aan mij voorbij laten gaan, maar met Luminar 4 kon ik het niet nalaten om de update uit te voeren. Na enkele dag in het bezit te zijn van editie 4 begin ik dit vernieuwde programma al aardig te snappen en ben ik erg tevreden over de resultaten. Bovendien krijg ik zo langzamerhand al een aardige verzameling ‘eigen’ lucht foto’s. Want wanneer de gelegenheid zich voordoet, leg ik de fraaie wolkenluchten vast met datgene waarmee ik op dat moment een foto kan maken. Ja, want zelfs de foto’s uit de smartphone worden door Luminar 4 prima verwerkt.

Hieronder een voorbeelden van voor en na het vervangen van de lucht.

Bij het vervangen van de lucht moet ik er wel aan denken dat eventuele schaduwen ook naar de juiste kant verschijnen en dat de zonsopkomst eveneens aan de juiste kant plaatsvindt. Ook de weerspiegeling van de ‘nieuwe’ lucht in het originele wateroppervlakten moet (enigszins) kloppen. Ondanks dat Luminar 4 er zorg voor draagt dat er een vlekkeloze vervanging is van de oorspronkelijke lucht, moet er wel met dit soort ‘kleine’ zaken tekening gehouden worden….


Voor meer informatie over Luminar 4 van Skylum verwijs ik je graag naar hun website

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: