Fotohut Gooi, een aangename kennismaking

Image EXIF Data

 • Date Taken: 30 Jun 2020, 13:49:32
 • Camera: Canon EOS 5D Mark IV
 • Focal Length: 500
 • Aperture: f/4
 • ISO: 1250
 • Shutter Speed: 1/1250 second

Eens in de zoveel tijd bezoek ik samen met een of meerdere foto kameraden van ‘Natuurlijk’ een fotohut. Tot voor kort was dit één van de fotohutten van Han Bouwmeester en kortgeleden een hide van Hans Menop. Mooie hutten waarbij ook verschillende soorten vogels voor de lens kwamen, dat zeker! Maar wel iedere keer een hele rit van zeker anderhalf uur. Tot voor kort….

…..Tot voor kort, want een van ons vond onlangs informatie over een fotohut in het Gooi. Een afstand van hooguit een half uur rijden. Naar aanleiding van de omschrijving door Natuurfotograaf Bart Siebelink, eigenaar van de hut, vonden wij het de moeite van het proberen waard. Zo gezegd, zo gedaan. Op 30 juni ’20 volgde ik samen met Martijna de richtlijnen op vanaf de parkeerplaats tot aan de ingang van de hut. Deze waren van dien aard dat wij kort daarna ons konden installeren in de hut.

Evenals alle andere fotohutten is ook de precieze locatie van deze hut niet bekend. Pas wanneer je geboekt hebt ontvang je alle benodigde informatie, met het uitdrukkelijke deze informatie niet te delen. De reden dat hier zo zorgvuldig mee wordt omgegaan, heeft te maken met het feit dat de fotohutten veelal in een beschermd natuurgebied staan. Gebieden die niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Ook deze Fotohut Gooi is gebouwd in een deel van Het Goois Natuurreservaat dat niet publiekelijk toegankelijk is. De hut is voor deel ingegraven. Hierdoor kun je o.a. via een speciale ruit de vogels en andere dieren op ooghoogte fotograferen. Deze ruit is aan de buitenzijde een spiegel waardoor de fotografen in de hut onzichtbaar zijn. Vanuit de hut heb je goed overzicht op een klein stukje open terrein in het bos. Vóór de hut bevindt zich een kleine vijver waarin vogels kunnen badderen en drinken. Maar niet alleen vogels maken hier gebruik van. Zo komen hier ook de eekhoorn en een ree. Behalve achter glas kun je ook door een luik fotograferen waaromheen een camouflage net hangt. Wij kozen ervoor om vanachter het glas te fotograferen en zo maximaal onzichtbaar te zijn.

Wat er zoal voor de hut verscheen

Gewone vink, appelvink, koolmees, pimpelmees, boomklever, gaai (4 x tegelijkertijd), grote bonte specht (idem 4 tegelijkertijd), ekster (idem 4 x tegelijkertijd), roodborst – volwassen en juveniel,

Vlak voordat wij besloten op te breken landde er een vrouwtje sperwer (met dank aan Bart Siebelink voor de correctie!) in de vijver. Blijkbaar was deze roofvogel toe aan een bad en spetterde er lustig op los.

Resume

De Fotohut Gooi voldoet aan onze verwachtingen. De ligging is is mooi verscholen en heeft een laag fotostandpunt. Fotograferen door de ruit gaat uitstekend, al hoewel af een toe een doekje eroverheen geen overbodige luxe is. Door de aanwezigheid van een rail met daarop een drietal schommelkoppen in de hutten van Han Bouwmeester zijn wij verwend. In de fotohut in het Gooi ontbreekt dit systeem namelijk. Je kunt je eigen 3-poot statief meenemen, maar voor een pittenzak voor de ruit is ruimte genoeg. De aarden rand direct achter de vijver lag aanvankelijk erg laag waardoor de vogels voor een deel achter de rand verdwenen. Dit leidde ertoe dat de vogels niet mooi in spiegelbeeld verschenen in het water. Dit heb ik met een aantal scheppen aarde verholpen. Nu was er tevens de mogelijkheid om een klein kuiltje te maken, enkele centimeters van de rand van het water, voor wat voer.

Kortom; Fotohut Gooi is er een die wij zeker zullen onthouden. Sterker nog, wij zullen deze hut vast nog wel een keer huren…

7 Comments on “Fotohut Gooi, een aangename kennismaking

 1. Heel fraai, Hans! Mooi om ze zo dichtbij te zien

 2. Dank je Bart voor je positieve reactie en……..dank ook voor de juiste naamgeving van de havik in sperwer! Jouw hut ga ik zeker nog meerdere keren bezoeken.

 3. Wat een leuk stuk om te lezen, Hans. Je hebt veel gezien. Die “jonge Havik” op jouw foto’s is een vrouwtje Sperwer.

 4. We hebben weer heerlijk zitten te genieten van jou schitterende fotos. Geweldig.

  Een groet van uit Waverveen,

  Rie

  ________________________________

 5. Wat heb je het weer mooi geschreven Hans, echt de werkelijkheid. Zeker is het de moeite waard om in elk jaargetijde
  daar vanuit de ‘hut’ de vogels te bewonderen en te fotograferen.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: