Een vlinder in de mist

portfolio - molens

Image EXIF Data

  • Date Taken: 11 Jul 2020, 05:23:30
  • Camera: L1D-20c
  • Focal Length: 10.3
  • Aperture: f/3.5
  • ISO: 100
  • Shutter Speed: 1/50 second

Wanneer er voor de volgende ochtend nevel wordt voorspeld en de zon mooi opkomt achter een van mijn favoriet molens, dan is de keuze snel gemaakt. Vroeg op of beter gezegd; héél vroeg op. Geen punt! Ook twee maatjes van ons fotoclubje ‘Natuurlijk’ willen die kans niet voorbij laten gaan. De molen die ik met hen vanmorgen bezoek is de Vlinder langs de Linge bij Enspijk. Normaal gesproken ben ik de enige fotograaf, vandaag ben ik niet zeker. En dat gevoel klopt, twee anderen zijn ons voor.

Als wij aankomen hangt er inderdaad een mooie neveldeken over de Linge. Samen met de lichte verkleuring in de lucht tijdens het blauwe uurtje zorgt dit voor een mooi en mystiek beeld. Voor een mooie compositie moeten wij over een hek de schapen wei in. De paar schapen die er aanwezig zijn staan ons op dit vroege uur slechts schaapachtig aan te kijken. Na het hek dalen wij de dijk af naar de over van de Linge. De rivier stroomt geheel links uit de onderste hoek in ons beeld rechts omhoog richting de molen. Precies daar waar de rivier met een bocht naar links uit beeld verdwijnt staat de molen. Dit wordt het uitgangspunt van mijn compositie.

Na enkele opnames veranderen wij van plek. Daarvoor moeten wij over een hek waarop het woord ‘Privé’ te lezen valt. Wij gokken erop dat op dit erg vroege uur de eigenaar niet direct op ons afkomt. Bovendien is er alleen in de verte de molen waar de mogelijke eigenaar in zou kunnen wonen. Het dijkje waarop wij staan buigt langzaam naar links, naar de molen. Onderweg wordt de lijn onderbroken door nog een houten hek. Een hek dat diagonaal over het dijkje loopt richting het water. Een echt mooie compositie kan ik er niet van maken, want er is rechtsonder in beeld veel weinig zeggend gras. Daarom toch maar weer terug naar de eerste plek, naar de oever van de Linge tussen die paar schapen die nog steeds niet geheel wakker zijn en besluit hier te blijven staan.

Het blauwe uurtje gaat geleidelijk over in het gouden uurtje, waarbij de opkomende zon steeds meer kleur brengt. De zon komt op een prachtige plek op en wel aan de overkant van het water, in mijn compositie tegenover de molen. Het is geheel onbewolkt en normaal gesproken is het met fotograferen snel gedaan als de zon net over de horizon kijkt. Vanmorgen zorgt echter de nevel voor een aangename filter. De nevel zorgt er voor dat het zonlicht getemperd wordt, waardoor het felle zonlicht niet direct leidt tot een uitgebeten vlek in de opname. Helaas duurt de strijd tussen de zon en de nevel kort en komt de zon als gebruikelijk als winnaar uit de bus. Daarmee is het voor ons als fotografen gedaan en kunnen de schapen met een gerust hart gaan grazen.

4 Comments on “Een vlinder in de mist

  1. Dank je wel Tonnie en Jan. Ja het was een prachtige ochtend die wij niet hadden willen missen.

  2. Dank je wel Martijna, het was een fantastische ochtend. Meer foto’s van de Vlinder staan in de map ‘Nieuwe opnames juli ’20’

  3. Hans een pracht verhaal. Je sleept me gewoon mee naar de molen. De eerste foto helemaal het perfecte plaatje. Het blauwe uurtje en gouden uurtje samen. Zou graag nog meer foto’s van deze ochtend zien.

  4. Mooi Hans. Was fantastisch om daar zo vroeg te zijn.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: