De Broekmolen, variëren in brandpuntsafstand

Image EXIF Data

  • Date Taken: 12 Jul 2020, 04:45:37
  • Camera: X-T3
  • Focal Length: 20
  • Aperture: f/13
  • ISO: 80
  • Shutter Speed: 4 seconds

Na een succesvolle ochtend bij molen De Vlinder, is er voor de volgende ochtend opnieuw nevel voorspeld. Heb ik het er voor over om nog een keer om 03.15 uur op te staan? Ja zeker, opnieuw laat ik een mooie kans niet aan mijn neus voorbij gaan. De molen die ik voor die ochtend op het oog heb is de Broekmolen in de buurt van Streefkerk. Een molen die ik al verschillende keren heb gefotografeerd en absoluut tot een van mijn favorieten behoort.

Het mooie van de Broekmolen is dat deze ‘wipmolen’ helemaal vrij in het polder- en rietlandschap staat. Dus geen hoogspanningsleidingen, stedelijke verontreinigingen enzovoort. De molen ligt daarbij pal aan het riviertje genaamd de Groote of Achterwaterschap. Als kers op de fototaart liggen er twee bruggen over het riviertje met vrij uitzicht op de molen. De eerste brug is de brug die de Provinciale weg N481 – Zijdeweg over het water voert. De tweede brug is een voetgangers- en fietsersbrug over het riviertje. Vanaf de eerste brug heb je zowel zicht op de molen als op de tweede brug. Op zich is dit een punt voor een interessante compositie, maar het is wel de doorgaande weg. Niet echt veilig om daar met je statief en camera te gaan staan.

Nee, de voetgangers- / fietsbrug is niet alleen veiliger, maar tevens de plek voor verschillende interessante compositiemogelijkheden. Een nadeel van deze brug is wel dat er iets beweging in zit als iemand er ‘lomp’ overheen loopt, of wanneer er een fiets of brommer passeert. Vooral als er nog weinig licht is, zoals tijdens het blauwe uurtje, en je een langere sluitertijd nodig hebt, kan dit bewegingsonscherpte veroorzaken. Voor vanmorgen is deze brug mijn plek als uitgangspunt voor mijn composities. Verschillende composities die ik ga creëren door te spelen met verschillende brandpuntsafstanden! Voor dit experiment blijf ik in eerste instantie op dezelfde plek staan en maak opnames met twee verschillende zoomlenzen (Fujion 16x35mm en Fujion 50x140mm). Met deze lenzen kan ik dus spelen met een brandpuntsafstand variërend van 16mm tot 140mm. Door vanaf een zelfde plek te fotograferen, maar verschillende brandpuntsafstanden te gebruiken, krijg je ook verschillende eindresultaten.

Een objectief met een klein brandpuntsafstand (groothoek) wordt veelal gebruikt bij het fotograferen van landschappen waarbij zichtlijnen een belangrijke rol spelen. Of waarbij (iets op) de voorgrond een functie heeft bij bijvoorbeeld dieptewerking in de foto. Is het lijnenspel niet van belang of niet aanwezig, dan zie je bij een kleine brandpuntsafstand dat veel informatie naar de achtergrond wordt geduwd. Bij het gebruik te van een groot brandpuntsafstand (>100mm) zie je juist dat de achtergrond naar de voorgrond komt. De opname wordt als het ware in elkaar gedrukt. Het gevoel van schaal wordt versterkt en de dichtheid van een tafereel komt sprekender in beeld. Een ander en meer bekend effect van het telezoomlens is wel dat je een onderwerp uit het geheel isoleert door het naar voren te halen. Hierdoor ontstaat een meer intiemer beeld.

Een ander groot voordeel dat ik merk bij het fotograferen met een telezoomlens is de variëteit in composities zonder van plaats te hoeven wisselen. Je haalt tenslotte delen van het totale beeld naar voren. Daardoor levert het enkele centimeters draaien van de lens al snel een geheel andere compositie op. Tot slot nog enkele niet geheel onbelangrijke voordelen van het fotograferen met een telezoomlens. Telezoomlenzen zijn uitgerust met een lange zonne- of lenskap, deze fungeert bij regen als een paraplu. Hierdoor zullen druppels niet snel op de lens terecht komen. Maar dat niet alleen. De kap houdt ook warme lucht wat langer weg van een koude lens. Hierdoor zal een telezoomlens minder snel beslaan en niets is zo vervelend als dat. Tot slot heeft de lange kap een positief effect op de kleurcorrectheid. Kleuren worden door de lange kap realistischer en rijker.

Oh ja, in het verleden had ik bij de Broekmolen het rijk alleen. Ja, af en toe een enkele visser en een fotograaf. Vanmorgen is dat wel anders. Als ik rond 04.30 uur(!) aankom ben ik de enige maar daar komt al heel snel verandering in. Deze uniciteit van deze fotolocatie is blijkbaar niet onopgemerkt gebleven. Ruim voordat de zon opkomt sta ik namelijk tùssen de fotografen. Sommigen beweren zelfs dat de Broekmolen het tweede Kinderdijk aan het worden is. Gelukkig is er een groot verschil met Kinderdijk. Er zijn nog geen selfie-schietende Chinezen en Japanners te bekennen, alleen nog serieuze natuurfotografen. Hoe dan ook, de Broekmolen blijft tot mijn favorieten behoren…

One Comment on “De Broekmolen, variëren in brandpuntsafstand

  1. Broekmolen, wat een mooi verhaal, en zoals je schrijft telelens en lekker ‘blijven zitten waar je zit’.Erg mooi de opnames maar de brug met fotografen is mooi in het warme licht.
    De foto’s van ‘de Vlinder’, wat prachtig met de mis, lijkt haast dat het vorst aan de grond was. MOOI.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: