Rondje molens

Zeker eenmaal per jaar doe ik een rondje langs een aantal van mijn favoriete molens. Deze molens zijn de Zandveldse en Uitwijkse Molen bij Uppel, de Broekmolen bij Streefkerk en de Noordeveldse Molen bij Dussen. Het zijn molens die niet alleen in de buurt te vinden zijn waar ik woon, maar tevens mooi vrij staan in een typisch Hollands landschap. Een genot vind ik het om deze oer Hollandse bouwwerken te fotograferen en uiteraard het liefste voor dag en dauw.

Het moment waarop ik de molens ga bezoeken wordt bepaald door de plaats waar de zon opkomt. Het mooiste is namelijk wanneer de zon, gezien vanaf de plek waar ik mijn camera neerzet, net naast of achter de molen opkomt. De maanden juli en augustus zijn de periodes waarop dit gebeurd. De wijsheid over waar en hoe laat precies de zon opkomt levert mij de app TPE of wel The Photographers Ephemeris. Een mondvol, dus daarom onder de fotografen beter bekend als TPE. TPE gebruikt hierbij Google Maps en zo kun je tot op de meter nauwkeurig van tevoren bepalen

De Uitwijkse en Zandwijkse Molen zijn twee zogenaamde wipmolens dicht bij elkaar. Vanaf de Provincialeweg Noord in Uppel zie je beide molens achter elkaar staan. Persoonlijk vind ik het het mooist om vanaf deze plek langs de weg de molens te fotograferen. Vooral wanneer de zon achter de molens opkomst en met nevel erbij ben je helemaal verzekerd van fraaie opnames. Natuurlijk zijn de molens afzonderlijk ook fraai te fotograferen bij de molens zelf. Hiervoor rijd je de Uppelse Steeg uit tot aan het einde. Wanneer je het wandel- en fietspad oploopt kun je de Uitwijkse Molen fraai fotograferen vanaf de brug. Een mooi zicht op de Zandwijkse Molen heb je als na de brug linksaf gaat richting van een bunker. Daar kun je de molen fotograferen over het water heen. Hier kies ik voor een laag standpunt, dan zie je de molen weerspiegelt in het water.

Klik op een afbeelding voor nadere informatie over de opname

Niet ver van de Uitwijkse en de Zandwijkse Molen staat tussen de plaatsjes Almkerk en Dussen de Noordeveldse Molen. De molen ligt aan een doodlopende weg, dus lekker rustig, vooral voor dag en dauw. De Noordeveldse Molen laat zich mooi fotograferen vanaf de parkeergelegenheid helemaal aan het einde van de weg. Ook een mooie plek is wanneer je iets doorloopt in het verlengde van de parkeergelegenheid. Ook hier kies ik weer voor een laag standpunt. De vegetatie aan weerszijden van het pad zorgt dan voor een mooi natuurlijk kader. Tot slot is de molen ook mooi te fotograferen daar waar het dijkje eindigt bij het water rondom de molen. Te overwegen is om hier een panorama-opname te maken waarbij de molen een fraaie plek krijgt in het weidse landschap.

De Broekmolen, ook een zogenaamde wipmolen, staat nabij het plaatsje Streefkerk aan de oever van het riviertje de Achterwaterschap. Een meter of honderd voor de brug ligt een fietsers- en voetgangersbrug. Vanaf deze brug sta je op de eerste rang wat betreft het fotograferen van de molen. Een mooi zicht op de molen heb je tevens vanaf een aantal plekken op het dijkje dat links van het riviertje ligt. In de zomermaanden staat het riet daar wel erg hoog en kan het je het beeld op de molen wegnemen. De molen laat zich ook fraai fotograferen vanaf het fietspad dat links langs de molen loopt.

Na het fotograferen van de Broekmolen wil ik nog wel eens naar de Oude Wetering Molen rijden. Deze molen ligt net nadat je het pad naar de Broekmolen weer terugrijdt naar de Schoonenburgweg. Steek deze weg over en rijdt over de Zijdeweg totdat je de Oude Wetering Molen rechts in het weiland ziet liggen. De molen is goed te fotograferen vanaf de weg daar waar een sloot naar de molen loopt. Hier heb je de molen in spiegelbeeld in het water. Even verderop de Zijdeweg kun je de Oude Wetering Molen nog een keer fotograferen. Zij het dat ik hier een telezoomobjectief gebruik. Zo haal je niet alleen de molen naar voren, maar ook de verschillende bomen die rondom de molen staan.

Tot slot, op weg naar huis, stop ik nog kort bij de Wingerdse Molen. Deze wipmolen ligt langs de weg genaamd Abbekesdoel. Dit is een zijweg van Peilmolenweg in Oud Alblas. Ook deze molen ligt aan een sloot en een dijkje van waar ik de molen op de korrel neem.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: