De witte ‘poep’ van de torenvalk

De torenvalk goed benaderbaar tijdens koude dagen

De Arkemheenpolder is voor de vogelfotograaf eigenlijk het hele jaar door interessant en dat bleek gisteren maar weer. Voor dag en dauw ontmoet ik twee van mijn fotomaatjes op de parkeerplaats van Stoomgemaal Arkemheen. Nee, niet om in het donker op zoek te gaan naar vogels, maar om de opkomende zon achter het gemaal te fotograferen. Helaas vallen de kleuren wat tegen, bovendien is het koud en nat, dus laten wij het gemaal en de zonsopgang voor wat het is. De ‘korte lens’ op de camera wordt verwisseld voor de ‘lange lens’ (500 mm). Het blijft lang grijs en donker, dus geen ideale omstandigheden om vogels te fotograferen. Stiekem hopen wij vandaag weer de torenvalk te ontmoeten. Een prachtige vogel die wij een tijd geleden al eens voor de lens hadden en zich gemakkelijk laat fotograferen tijdens koude ochtenden. Wij rijden een voor ons bekend rondje in onze mobiele fotohut zonder een glimp op te vangen van de torenvalk.

Fuji XT3 | f/11 |1.8s | ISO 80 | 16 mm

De torenvalk in diens habitat

Na een koffiepauze besluiten wij naar een ander deel van de Arkemheenpolder te rijden. Daar hebben wij geluk. Een torenvalk zit op een ijzeren hek en is goed benaderbaar. Van een tegemoetkomende auto moet het blijkbaar niets hebben en vliegt weg. Gelukkig vindt het een houten paal in het weiland ongeveer 50 meter van ons verwijderd. Een mooie afstand èn …. het levert een mooi totaal beeld: de valk in zijn habitat. Mooier kan het voor mij bijna niet. Tuurlijk is een shot van dichtbij ook erg mooi, omdat dan alle details en kleuren van de vogel goed in beeld komen.

Canon 5D MIV | f/4 |1/250s | ISO 800 | 500 mm
torenvalk blog 11 november '20
Canon 5D MIV | f/4 |1/320s | ISO 800 | 500 mm

Poetsbeurt voor de camera

Niet veel later zien wij opnieuw een torenvalk (dezelfde?). Veel tijd krijgen wij helaas niet om de vogel te fotograferen. Iedere keer als wij in de buurt komen vliegt het namelijk naar een volgende plek. Toch gaat de valk op een gegeven moment ergens zitten en laat ons zelfs dichtbij komen. Wij krijgen alle gelegenheid om de vogel te fotograferen. Voor de camera poetst het zelfs uitgebreid de veren waardoor het zeker geen statische beelden worden van een zich nauwelijks verroerende torenvalk op een paal.

Canon 5D MIV | f/4.5 |1/160s | ISO 500 | 500 mm
Canon 5D MIV | f/4.5 |1/400s | ISO 500 | 500 mm

Witte straal

Na enige tijd gaat het het achterlijf en de staart omhoog en een witte straal verlaat het lichaam. Vrijwel direct vliegt het weer weg. De witte straal wordt nogal eens aangeduid als poep en dat klopt, maar voor een deel wel te verstaan. Omdat een vogel geen blaas heeft, een vorm van gewichtsbesparing, bestaat de witte straal dus ook uit urine. De uitscheiding gaat via de zogenaamde cloaca. Dit is de opening onder de staart bij de vogel waardoor zowel o.a. de eieren als de ontlasting het lichaam verlaten. De cloaca is dus zowel een uitscheidings- als een geslachtsorgaan. De witte kleur wordt gevormd door een hoge urinezuur concentratie. De poep is daarentegen donkerder en in het geval van de valk vaak zichtbaar als een klein bruin pakketje in de witte straal.

Canon 5D MIV | f/4.5 |1/200s | ISO 500 | 500 mm

Hoe dan ook; ik ben weer blij met een hele reeks fraaie opnames van de torenvalk en ga graag weer eens terug naar de Arkemheenpolder.

Canon 5D MIV | f/4.5 |1/400s | ISO 500 | 500 mm

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s