Aantrekkingskracht

6 december ’20

De wilg, een monument in het Hollandse landschap

De wilg, of het nu de kraakwilg, of de schietwilg of de knotwilg is, één ding is in ieder geval zeker; de wilg is wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap. Met name de knotwilg is een waar monument in het landschap. De grilligheid die ontstaat naar mate de knotwilg ouder wordt spreekt bijzonder tot mijn verbeelding. Er zijn volgens mij maar weinig bomen die zulk een grillige en tegelijkertijd zulk mooie vormen aanneemt. Sterker nog, volgens mij is er niet een die dezelfde vorm heeft. Dat deze boom een grote aantrekkingskracht heeft op mij, moge duidelijk zijn. Nu wil het toeval dat ik vorig jaar een natuurgebied ontdekte waar een hele rij knotwilgen staan. Een hele rij wilgen met allemaal een eigen uiterlijk en karakter. Waar? in de Heesseltsche Uiterwaarden langs de Waal!

Twee miljoen kubieke meter grond

Ruim 2 miljoen kubieke meter aan grond moest er verplaatst worden voor de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden. De herinrichting, een project van Rijkswaterstaat, was bedoeld om meer veiligheid te bieden bij hoogwater in de Waal, maar ook bedoeld om er nieuwe natuur te creëren. De enorme hoeveelheid grond was onder andere nodig om drie diepe zandwinplassen, gegraven door de voormalige steenfabriek (1838 – 1974), ondieper te maken. De herinrichting duurde van 2016 tot de zomer van 2019. Het resultaat is een mooi, divers, spannend en uitgebreid natuurgebied langs de Waal bij het dorp Heesselt. Een natuurgebied waar onder andere de natuurfotograaf veel fotomogelijkheden op het gebied van landschaps-, vogel-, wildlife- en macrofotografie vindt.

De knotwilgen gespaard

Bij de herinrichting van de uiterwaarden heeft men bewust de oude knotwilgen gespaard. En…zij staan op een geweldig mooie plek direct langs de oever van de nevengeul. Keurig in een rij en waarschijnlijk al vele jaren lang. Hoe mooi is het dat men deze oude knarren heeft laten staan! De bomen zijn op zich al fotogeniek, maar laten zich bij windstilte ook mooi weerspiegelen in het water van de nevengeul.

Twee parkeerplaatsen

Er zijn twee parkeermogelijkheden om vandaar naar de knotwilgen in de Heesseltsche Uiterwaarden te lopen – zie onderstaande afbeelding. De parkeerplaats (2) tegenover het dorp Heesselt is ruim en gemakkelijk bereikbaar. Verlaat hiervoor de dijk bij het monument van ‘De Koe’ (is niet te missen) naar Theetuin River lounge. De andere parkeerplaats vind je langs de Waalbanddijk tussen de dorpen Opijnen en Heesselt. Deze parkeerplaats ligt onderaan de dijk na een stijl en smal toegangspad. Het beste is deze afdaling te benaderen vanaf de Esterweg. Vanaf deze weg rijd je namelijk de dijk af in de rijrichting. Anders moet je een enorm scherpe bocht maken! Parkeerplaats 1 heeft mijn persoonlijke voorkeur. Behalve dat het hier vandaan niet zo ver naar de knotwilgen lopen is, ben je ook snel aan de overkant van de Grote nevengeul. De plek waar bij windstilte de knotwilgen zich mooi laten weerspiegelen in het water.

klik op de afbeelding voor een grotere weergave op een nieuw tabblad

Meer informatie over

2 Comments on “Aantrekkingskracht

  1. Mooie foto’s weer; vooral de leadfoto! Lang, lang geleden (voelt als een vorig leven) was ik nog betrokken bij die herinrichtingsprojecten. Mooi om te zien wat een mooie plaatjes dat oplevert

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: