Ransuilen in houten

Een woonwijk, een warme en veilige roestplaats

Dat ransuilen in de vroege winter bomen in woonwijken opzoeken om te roesten (rusten), is niet bijzonder. Deze uilensoort strijkt met meerdere soortgenoten in woonwijken neer omdat het er warmer is dan op het platteland. Bovendien vinden zij in woonwijken ook meer beschutting en bescherming in de bomen en bosjes. De uilen vertrouwen daarbij niet alleen op hun schutkleur, maar weten zich ook beschermd door het met elkaar in de gaten houden van de omgeving. Vele oren en ogen nemen nu eenmaal sneller gevaar waar en dat zij alert zijn is te zien aan de omhoog gerichte oorpluimen.

Canon 5D M4 | 500 mm | f/5 | 1/250s | +1 EV | ISO 400| 2020-12-16 | 16.04 uur

Houten gunstige gelegen locatie

Ook in mijn woonplaats Houten hebben ransuilen de laatste jaren hun weg gevonden. ‘Logisch’, want in Houten is er veel groen in de woonwijken en is het omgeven door veel akkerbouw en boomgaarden. Plekken waar volop muizen te vinden zijn. Ondanks dat het niet zo bijzonder is, trekt het wel bekijks. Zeker wanneer er in één boom tien of soms meerdere exemplaren zitten. De allereerste keer ben ik eens op een tip op zoek gegaan naar een aantal ransuilen niet ver van mijn huis vandaan. Gevonden heb ik de uilen, maar helaas zaten zij erg hoog in de boom en waren amper zichtbaar door de vele takken.

Canon 5D M4 | 500 mm | f/5 | 1/320s | +0.6 EV | ISO 400 | 2020-12-16 | 16.14 uur

Kleindochter; een heuse uilenspotter

Ook dit jaar waren er weer ransuilen gespot in Houten. Notabene onze kleindochter van vier maakte mij erop attent dat er wel héél veel uilen in een boom, niet ver van haar school, zaten. Zij was er met de juf en de klas wezen kijken en papa showde mij een foto gemaakt met een mobieltje. Inderdaad, op de foto waren er heel wat ransuilen te zien. “Wel zestien opa!”, wist mijn kleindochter te melden.

Indringende blik

De volgende dag zocht ik de bewuste boom, een soort wilg, op en warempel telde ik elf exemplaren. Een aantal van hen was goed zichtbaar en eentje keek mij indringend aan. De boom was niet hoog en zaten de ransuilen dus relatief dichtbij en dus goed te fotograferen. Omstanders wisten mij te vertellen dat er op een dag wel twintig uilen in deze boom zaten. Dat moet helemaal een magnifiek gezicht zijn geweest. Snel maakte ik mijn foto’s en liet de uilen daarna weer lekker roesten.

Canon 5D M4 | 500 mm | f/4.5 | 1/250s | +0.67 EV | ISO 1250| 2020-12-16 | 16.06 uur

3 reacties op “Ransuilen in houten

  1. ik lees wel eens hier en daar dat er uilen gespot zijn maar hier rond stad Lier heb ik er nog nooit gezien.
    Bedankt dat ik van je mooie foto’s mee mocht genieten

  2. En dan die prachtige vogels zomaar in een woonwijk. Ik blijf me er over verbazen! Mooie foto’s en een leuk verhaal

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s