Geen reeën, maar hooglanders

Geen reeën, maar Schotse Hooglanders

Onlangs was ik twee dagen achtereen voor dag en dauw op de Westerheide bij Hilversum. Dit gebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Andere bewoners van dit gebied zijn reeën. De eerste ochtend was ik er met twee foto vrienden om foto’s te maken van het heidelandschap met de voorspelde rijp en nevel. Voorzichtig hoopten wij ook Hooglanders te kunnen fotograferen in deze prachtige wintersfeer. De nevel was er en ook de rijp. Het was koud, dat ook, maar de schoonheid van het landschap, deed de kou snel vergeten.

klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Laat licht

Helaas zagen wij geen Hooglanders, maar wel op zeker moment een groepje reeën dat zich uit de voeten maakte voor wandelaars, joggers en fietsers. Ja, want in de winter is het pas rond 09.00 uur licht en zoeken ‘vroege’ vogels de natuur op om er te recreëren. Een bezigheid dat vooral in deze corona tijd een prima remedie is ter voorkoming van ziek worden. Maar goed, reeën hadden daar toch zo hun bedenkingen over en zochten snel het ontoegankelijke rustbos op. Helaas had ik een telezoomlens (Fujifilm XF 50 – 140 mm) bij me die ontoereikend is om de reeën voldoende dichtbij te halen. Echter ingezoomd op de pc thuis was ik eigenlijk niet geheel ontevreden over het resultaat.

Sjouwen

De volgende ochtend besloot ik om nog een poging te wagen om de reeën te fotograferen. Dit maal uitgerust met de Canon 5d M4 en de Canon 500 mm telelens erop. Het gewicht van de lens, de camera en het statief maken dat je eigenlijk verder niets meer mee kunt nemen. Dus liep ik opnieuw voor dag en dauw over de Westerheide te sjouwen met camera en spul. Helaas geen ree te zien, maar wel….de Schotse Hooglanders. Ook prachtig om te fotograferen. Vooral omdat het licht van de opkomende zon die ochtend de enorme dieren mooi op de achterzijde belichtte. Hierdoor ontstaan mooie tegenlicht opnames met zilveren, of in dit geval, gouden randjes langs de behaarde lichamen van de Hooglanders.

Op de horens

Op een gegeven moment werd ik samen met nog een enkele fotograaf door de kolossen ingesloten. Met hun enorme horens kwamen zij wel heel dichtbij. Gelukkig hadden zij andere plannen dan fotografen op de horens nemen en wandelden rustig aan ons voorbij. Kortom; geen reeën deze ochtend maar wel prachtige Schotse Hooglanders….

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s