ongelooflijk…

Behaaglijk

Op 25 januari zat ik met twee fotokameraden opnieuw in een fotohut om vogels te fotograferen. Dit maal in een van de hutten van natuurfotograaf Han Bouwmeester. Een pas gerenoveerde hut en een nieuw aangelegde vijver met toebehoor. Op Facebook verschenen de laatste tijd nogal wat foto’s genomen uit deze ‘nieuwe’ hut. Een tweetal vogels die er voor mij uitsprongen; de ijsvogel en de middelste bonte specht, werden de inzet voor deze dag!

Het is op die bewuste maandag behoorlijk koud. Maar gelukkig heeft men in de fotohut een gaskachel neergezet. Tegen een gering bedrag zit je de hele dag in een behaaglijke fotohut. De hut is verder, zoals je mag verwachten van Han Bouwmeester, prima en goed ingericht.

Flinterdun laagje ijs

Buiten scheppen wij het flinterdunne laagje ijs met een schepnet voorzichtig en zonder moeite weg. Want ja, je wilt vogels tenslotte ook mooi in de weerspiegeling kunnen fotograferen. Terwijl wij met de vijver en de setting bezig zijn, vragen wij ons af wat een ijsvogel hier nu te zoeken heeft. De setting ligt namelijk verscholen in een bosperceel en in de vijver kan naar onze mening onmogelijk vis zitten. Oké, er is vlakbij een kanaal, maar er is daarmee geen verbinding. De enige zekerheid die wij hebben zijn de foto’s hier genomen en geplaatst op Facebook…

De vingers gekruist 🤞🏻

Na gesetteld te zijn begint het wachten op de dingen / vogels die komen gaan. De vingers houden wij gekruist en hopen daarmee op de komst van de ijsvogel en de middelste bonte specht. Voor ons fladdert van alles, vooral verschillende soorten mezen, een boomklever en een roodborst. Ook een eekhoorn komt een kijkje nemen. Nog niet eerder had ik de kans dit beestje te fotograferen. Ondanks de enorme beweeglijkheid van de eekhoorn, lukt het mij vandaag wel.

Uit het niets

Uit het niets zit plotseling een ijsvogel vrouw op een tak boven de vijver. Wat is het toch een ongelooflijk mooie vogel. Het veroorzaakt bij mij altijd een aanzienlijke stijging van mijn adrenalinegehalte. Snel wordt er op de vogel ‘geschoten’, want tja hoe lang blijft het zitten? De ijsvogel dame lijkt prima te zitten op de tak en kijkt om zich heen, maar vooral ook naar beneden in de vijver. Zou zij nu toch werkelijk denken dat hier vis te halen is?

Ongelooflijk…

Plotseling verdwijnt zij uit ons camerabeeld. De zin “Waar is zij heen?” kunnen nauwelijks uitspreken, want tot onze verbazing zit zij een tel later weer op een tak met….een visje in haar snavel.

De ijsvogel vrouw kwam vandaag nog een keertje bij de hut buurten. En nog een keer herhaalde zij het ongelooflijke door opnieuw een visje uit het water te plukken. Helaas ging het allemaal zo rap dat het mij slechts de eerste maal lukte de vogel mèt het visje te fotograferen. De dag kon niet meer stuk. De middelste bonte specht liet zich helaas niet zien, dus reden om nog een keer naar deze fotohut te gaan…

Meer foto’s van vandaag gemaakt in de fotohut kun je hier bekijken en ….. als je op een afbeelding hierboven klikt, dan verschijnt er een vergroot beeld in een nieuw venster.

Eén gedachte over “ongelooflijk…

  1. Wat een prachtige spiegeling van de koolmees! En ja, de ijsvogel is natuurlijk altijd mooi, hoe hij ook zit 🙂

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s