ontmoeting met een blondine

Eindelijk…

Mijn ervaring is dat een buizerd over het algemeen er niet van gediend is gefotografeerd te worden. Althans, pogingen om een buizerd op een paal of hek vanuit de mobiele fotohut te fotograferen mislukken veelal. Zodra je maar vaart mindert of stopt vliegt deze roofvogel op. Gisteren had ik eindelijk geluk. Op weg naar huis, na een uurtje of wat rondgekeken te hebben in de Arkemheenpolder, zag ik een mooi exemplaar op een paal zitten. Geen ‘gewone’ bruine, maar een blond exemplaar. En….. niet zo maar blond, maar bijna wit.

Te snel, te laat

Nadat ik mijn auto had gekeerd en in een redelijk gunstige positie was gemanoeuvreerd, vloog het (hoe kan het ook) weg. Het landde slechts op enkele meters van de paal op de grond. Omdat het de enige paal was in de buurt, besloot ik af te wachten. Wie weet zou het terugkeren. Niet lang hoefde ik daarop niet te wachten. Doordat de buizerd zo snel besloot terug te vliegen naar de paal, was ik te laat om het aanvliegen en de landing vast te leggen.

Voorbereid…

Na deze actie had ik de voorzichtige hoop op een herhaling. Daarom zorgde ik ervoor dat ik voorbereid was. Of te wel focussen op de top van de paal, een ruim diafragma kiezen voor wat meer scherptediepte en vooral duimen. Duimen dat de buizerd inderdaad opnieuw dáár waar ik wilde ging landen. En tot mijn vreugde herhaalde de blonde buizerd tweemaal dezelfde actie en kon ik het aanvliegen en landen vastleggen.

Kwaliteit…

Ondanks dat ik erg gelukkig was met deze shoot had ik toch niet alles mee. Met name het licht was verre van optimaal. Dit hield in dat ik, wilde ik de vliegbeweging goed kunnen vastleggen, een (erg) hoge ISO waarde moest instellen. Met het risico voor toch wat ruis in de weergave. Ook de afstand tot de paal was zodanig dat zelfs met mijn 500 mm lens er geen close up opnames gemaakt konden worden. Een ‘noodzakelijke’ uitsnede later op de pc deed de kwaliteit van de afbeeldingen eveneens geen goed. Toch vond ik het een hele ervaring om de buizerd een tijdlang ongestoord haar of zijn gang te zien gaan.

Stank voor dank…?

Voordat het (voor mij) de laatste maal wegvloog, moest er nog even balast geloosd worden. Dit maal (voor mij) geen stank voor dank….in tegendeel!


Eén gedachte over “ontmoeting met een blondine

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s