hoog water in de waal 2021

Natte voeten

Het is niet ongebruikelijk dat de grote Nederlandse rivieren buiten hun oevers treden. Minder gebruikelijk is het wanneer het water uit de rivier de uiterwaarden heeft gevuld en het water tegen de dijk staat. Uitzonderlijk(er) wordt het wanneer er in steden en dorpen langs de rivieren voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Maatregelen om natte voeten te voorkomen.

Hoe spannend dat ook moet zijn voor de inwoners dichtbij de rivier, fascinerend is het wel om te zien. Bijzonder is het dan dat de natuurgebieden waar je normaal gesproken doorheen kunt struinen helemaal onder water staan. Deze gebeurtenis trekt vele kijkers en onder hen was ik er een van.

De reus met natte voeten…

Op maandag de 10e januari ontmoette ik mijn twee foto kameraden op de afgesproken plaats en op het afgesproken tijdstip. De afgesproken plaats was Varik langs de Waal en het tijdstip kort voor aanvang van het blauwe uurtje. Lekker vroeg dus. Voor Varik kozen wij vanwege de enorme eik die enkele tientallen meters van de dijk af op een parkeerplaats staat. Doordat bij extreem hoog water deze eik wordt omringt door water lijkt het dat deze reus midden in de rivier staat. Tegelijkertijd is het een mooi ijkpunt voor de opname.

De keuze om vlak voor aanvang van het blauwe uurtje op de plaats van bestemming te zijn, is een bijna standaard keuze. Wij willen namelijk genieten van het moment dat de natuur ontwaakt. Genieten van het kleurenpalet dat zo kenmerkend is voor het blauwe uurtje. Natuurlijk is het niet alleen met de handen in de zak genieten, het is ook een periode dat erg fotogeniek kan zijn.

Lange sluitertijd

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje betekent een flink hoge sluitertijd en dat is nu iets waar ik graag gebruik van maak. Het maakt dat bewegingen, in dit geval het stromende water, vervagen. Dit vervagen kan er zelfs toe leiden dat het stromende water een melkachtig beeld geeft.

Na ons uitgeleefd te hebben bij het plaatsje Varik toerden wij richting Waardenburg. Onderweg waren er nog verschillende locaties die ons inziens interessant waren voor een foto. Het was al met al weer een succesvolle en gezellige ochtend…

Varik, gefotografeerd vanaf de Waalbanddijk
Ganzen vliegen op bij het plaatsje Heeselt
De Martinus Nijhoff brug gefotografeerd vanaf de Waalbanddijk bij Waardenburg

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s