leersumseveld – sneeuw en ijs

Een ‘Lapland-gevoel’…

De weermannen en weervrouwen hadden een flink pak sneeuw voorspeld. Daarvan viel helaas in mijn woonplaats niet zo veel. Een beetje teleurgesteld was ik wel. Mijn foto kameraden lieten echter weten dat er in het Leersumseveld volop sneeuw lag. Tijdens een wandeling aldaar kregen zij zelfs een ‘Lapland-gevoel’. Dat wilde ik zelf ook wel mee maken, dus startte ik op dag drie van de winter samen met hen aan een wandeling door het natuurgebied.

Overdreven hebben zij niet; het is prachtig. Al direct bij de entree van de bossen ligt een flinke pak sneeuw. Niet alleen op de bodem, maar ook in de bomen. Een prachtig gezicht!

Schaats walhalla…

Wandelend en genietend door de bossen komen wij uiteindelijk bij een aantal plassen van het Leersumseveld uit. Plassen die bij de minst geringe ijsvorming al bereden worden door de enkele echte schaatsfanaten onder ons. Een nat pak nemen zij daarbij in voorkomend geval voor lief.

Zodra het ijs echter dik genoeg is, verschijnen er honderden bezoekers om er hun tocht te rijden. Al snel zijn op die momenten de beschikbare parkeerplaatsen overvol. Auto’s worden dan geheel tegen de regel in, in lange rijen geparkeerd langs de provinciale weg. Zo gewild zijn de plassen in het Leersumseveld. En….ik geef hen geen ongelijk, want het moet geweldig zijn om daar te mogen en te kunnen schaatsen.

Enkele maanden geleden waren deze plassen nog nagenoeg droog. De vele regen van de laatste weken bracht daar gelukkig verandering in. Wat een timing en wat een geluk voor de schaatsliefhebbers!

Een ‘Oer Hollands plaatje’….

Vanuit het Leersumseveld mag ik graag via de Lekdijk terug naar huis rijden. Zo ook deze dag. Door Leersum toer ik naar Amerongen om daar de Lekdijk op te rijden. Vanaf deze dijk heb je een mooi overzicht op de uiterwaarden langs de Nederrijn. Uiterwaarden die op het moment dat ik er rijd nog onder water staan. Bij extreem veel regen en smeltwater, afkomstig uit Duitsland, treden namelijk de grote rivieren buiten hun oevers. Dit is nu ook het geval en is de Nederrijn bij Amerongen vele malen breder dan normaal.

De combinatie van sneeuw, ijs, water en ….oeroude knotwilgen maakten het geheel tot een ‘plaatje’. Een oer Hollands plaatje vind ik. Natuurlijk kan ik de verleiding niet weerstaan om óók dát plaatje op de gevoelige plaat vast te leggen….

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s