Eerste storm 2021

Honderdtien kilometer per uur

Op donderdag 21 maart ’21 was de eerste serieuze storm een feit. Windsnelheden tot 110 kilometer per uur werden er gemeten langs de Nederlandse kust. Voor mij dè gelegenheid om weer eens deze windsnelheden zelf te ervaren op het strand en onder die omstandigheid te fotograferen. Als plaats van bestemming koos ik het strand van Scheveningen tussen het Noordelijke Havenhoofd en De Pier. Die ochtend arriveerde ik rond 06.00 uur in Scheveningen. Helaas regende het volgens verwachting toen ik arriveerde. Er zat niets anders op om in de auto te wachten tot betere tijden. Ondertussen rukte de wind flink aan mijn auto. Gelukkig trok de regenbui snel over en kon ik naar buiten.

Op een enorme grote en open parkeerplaats pal naast het havenhoofd viel dat nog niet mee. Enfin, enkele minuten later liep ik op het strand en begon het genieten van de wind. Door de duisternis kon ik nog niet veel zien. Wel had ik al snel in de gaten dat het niet lang zou duren voordat ik gezandstraald zou zijn.

Golven met pluimen

Nadat de zon op was, was er voldoende licht om te fotograferen. Door de harde windvlagen was dit een behoorlijke opgave om de camera met de 100×400 mm lens erop stil te houden. Het statief had ik bij voorbaat al in de auto gelaten, want die had nu geen enkel voordeel. Aanvankelijk probeerde ik opnames te maken van de golven waarbij de wind de toppen van de golf afblaast. Het mooiste resultaat om dit fenomeen vast te leggen is wanneer de zon in je rug staat en je tegen een donkere lucht (bui) in fotografeert. Omdat deze donkere lucht ontbrak, maakte ik gebruik van de betonblokken van het havenhoofd. Geen ideale achtergrond, maar veelal moet je het doen met de geldende omstandigheden.

Duik in de golven

Naast de golven verschenen ook de eerste sportieve bezoekers op het strand. Om opnames te maken van de joggers en tegelijkertijd de storm te visualiseren, lag ik plat op mijn buik. Hierdoor had het voortjagende zand mij en mijn apparatuur volledig in zijn greep. Het gevolg was dat binnen een mum van tijd alles onder het zand zat, maar…ik kreeg ook wat ik voor ogen had.

Ook dook er zelfs een enkelen in de golven. Een van die ‘liefhebbers’ had zijn hondje meegenomen en ik had met het beestje te doen. Het kwam namelijk met zijn koppie amper boven de zandstorm uit. Gelukkig duurde de duik van zijn baasje niet lang. Voor mij was het verblijf op het strand van vier uur lang genoeg, geslaagd en ging met een verwaaide Coronacoupe huiswaarts.


OPNAMES GEMAAKT OP HET SCHEVENINGSE STRAND TIJDENS DE EERSTE STORM 2021

3 Comments on “Eerste storm 2021

  1. Sorry, een beetje late reactie Henk, maar evengoed bedankt voor je mooie reactie. En ja, als het stormt ga ik graag naar het strand.

  2. Wauw Hans, ik zie deze nu pas maar wat een mooie foto´s. En wat een goed idee om met de storm naar buiten te gaan!

  3. Dank je Martijna voor je mooie en positieve reacties op de foto’s bij mijn verhaal ‘Eerste storm 2021’.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: