de zandwijkse en uitwijkse molen

‘Het decor van de molen verandert voortdurend…!’

De eerste molens die ik in 2013 fotografeerde waren de Zandwijkse en de Uitwijkse Molen gelegen aan de rand van het dorpje Uppel in de Gemeente Altena. Fietsend door het Land van Heusden en Altena kwamen wij langs deze twee molens. Op dat moment hing er nog een neveldeken over de weilanden en kwam de zon op achter de molens. Dat was het moment dat ik mij voornam om hier nog eens mèt mijn camera terug te komen. Sindsdien ben ik vele malen naar Uppel gereden om de molens te fotograferen en niet alleen deze twee….

Drone opname van de Zandwijkse Molen, gelegen op een ‘eilandje’

Molen-info

De Zandwijkse en de Uitwijkse Molen zijn twee nagenoeg identieke molens. Zwart geteerde waterwipmolens ruim 200 meter van elkaar geplaatst om elkaar voldoende ‘windvang’ te geven. Beide molens zijn de enige overlevenden van de in totaal zeven molens die hier rond 1500 hun wieken lieten draaien. De molens draaiden alleen wanneer er water in de polder verzet moest worden. Alleen op dàt moment was de molenaar aanwezig, want in de Altenase waterwipmolens waren niet bewoond. Om de molenaar te beschermen tegen de kou was er een stookhok bij de molen gebouwd. Hier kon de molenaar bij het houtkachel zich warmen. De tijd in het stookhok werd nuttig gebruikt door netten en fuiken te breien. Visserij was namelijk een bijverdienste van de molenaar.

De Zandwijkse Molen staat sinds 1972 op een kunstmatig eilandje in het weiland. Het water om het eilandje is gegraven om een zogenaamd rondmaalcircuit te realiseren. De molen moet, voor het behoud ervan, regelmatig in bedrijf worden gesteld. Het water rond de molen zorgt ervoor dat het scheprad dan weer kan ronddraaien.

Bij de Uitwijkse Molen staat nog een uniek gemaal gebouwtje. Dit gebouwtje is de enige overgeblevene van meerdere gemaal gebouwtjes in dit gebied. Het wordt als herinnering aan de lange bemalingsgeschiedenis van het Land van Altena bewaard.

Bronnen: Molenstichting Land van Heusden en Altena en Nederlandse Database

Drone opname van de Zandwijkse molen met het gemaal gebouwtje

Praktisch

De Uitwijkse en de Zandwijkse Molen bereik je via de A27 – afslag 23 Werkendam, Noord Brabant.

Parkeren is lastig. Langs de weg genaamd Tol staat direct na een bocht een groot toegangshek. Daar kun je parkeren, maar let wel dat de toegang vrij blijft. Een andere parkeermogelijkheid is aan het einde van de Uppelse Steeg. Hier kunnen hooguit 2 auto’s staan. Houdt daarbij wel de weg naar Zandwijkse Molen en het fietspad vrij.

Beste fotoperiode – fototijdstip van de dag – fotospots

Als je allebei de molens in één foto wil vangen mèt de opkomende zon achter de molens? Zorg dan dat je in de maand april en/of augustus bij het ijzeren toegangsweg op de weg Tol staat. Ook in die maanden kun je de Uitwijkse Molen solo goed fotograferen.

De Zandwijkse Molen laat zich tijdens zonsondergang het mooiste fotograferen in de maanden november tot en met januari. De zon gaat in die periode achter de molen onder gezien vanaf de brug naar de Uitwijkse Molen en vanaf de oever bij de bunker.

Ondanks dat je de molens op ieder tijdstip van de dag en in iedere periode van het jaar kunt fotograferen, geeft het ochtendlicht en het (na)middaglicht toch de beste resultaten. Persoonlijk ben ik het liefst even voor of tijdens het blauwe uurtje aanwezig. In die periode heb je namelijk kans op een scala van kleuren die de opkomende / ondergaande zon veroorzaakt.

Extra sfeervolle en mystieke foto’s maak je wanneer er een neveldeken ligt over de weilanden waar de molen(s) boven uitsteken. Grootste kans hierop is in het najaar en het voorjaar.

Voor informatie over zonsopkomst en zonsopkomst raadpleeg ik The Photographers Ephemeris en PhotoPills. De app van Weerplaza verschaft mij veelal correcte weersvoorspellingen.

Drone opname van de Zandwijkse Molen in een winters landschap


OPNAMES VAN DE UITWIJKSE EN ZANDWIJKSE MOLEN VANAF VERSCHILLENDE FOTOSPOTS

2 Comments on “de zandwijkse en uitwijkse molen

  1. Ook op dit bericht een verlate reactie Henk.
    Ja, het perspectief vanaf een drone is een heel bijzondere.
    De drone heeft overigens een hele tijd werkeloos in mijn kast gestaan. Nu heb ik pas de benodigde drone bewijzen gehaald, dus ga ik binnenkort de lucht weer in🤔😉

  2. Wat mooi vanuit de lucht, met die vormen van het water!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: